Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krk nema demografskih problema: reorganizacija osnovnih škola

02.06.2015.

12:09

Autor: Stanko Čulina, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za razliku od većeg dijela Hrvatske, otok Krk nema demografiskih problema. Štoviše, djece je toliko da će morati doći do reforme sustava osnovnih škola na otoku, a u to danas uvjerio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar tijekom obilaska Osnovne škole Omišalj, koja je odlukom Županijske skupštine izdvojena iz sastava Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Krka te će djelovati kao samostalna matična škola.

Osnovna Škola Fran Krsto Frankopan u Krku imala je 1.300 učenika u matičnoj i sedam područnih škola na otoku, te je najveća osnovna škola u Hrvatskoj. Osnovna škola u Omišlju ima 150 učenika. Jedna matična i sedam područnih škola na Krku nije dovoljno. Cilj je osnovati više matičnih škola te bitno povećati razinu obrazovanja.

U tome će sudjelovati i Primorsko-goranska županija, istaknuo je župan Zlatko Komadina, te najavio da će uskoro uslijediti i utemeljenje matične škole u Malinskoj-Dubašnici, za što su stvoreni uvjeti s obzirom na broj učenika u školi. Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović istaknula je da općina za obrazovanje izdvaja četiri posto proračuna.

Ministar Vedran Mornar je u pratnji župana posjetio Osnovnu školu u Omišlju te Osnovnu školu Fran Krsto Frankopan i Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir u Krku. Javlja Stanko Čulina: 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.