Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:36 / 24.08.2016.

Autor: Iva Črnjar

Krk - otok s najviše poduzetnika i zaposlenih u Hrvatskoj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Broj poduzetnika na otocima povećan je za gotovo 3 posto, a broj zaposlenih za 4,5 posto. Najveći je broj poduzetnika na najnaseljenijem otoku - na Krku, pokazuju podaci godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika s područja otočnih gradova i općina.

Podaci iz 2015. godine odnose se na ukupno 51 općinu na hrvatskim otocima. Najveći porast bilježi otok Krk: u gradu Krku i šest općina ukupno je 783 poduzetnika. Poduzetnici otoka Krka na prvom su mjestu i prema broju zaposlenih s gotovo pet tisuća radnika. Iza Krka po broju poduzetnika slijedi otok Brač s 581 poduzetnikom kod kojih je bilo zaposleno 2 i pol tisuće radnika. Ukupan prihod poduzetnika također je prošle godine povećan i to za 10 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Ovom su rezultatu najviše pridonijeli poduzetnici grada Krka s 1,3 milijarde te poduzetnici gradova Mali Lošinj (9,6%) i Cres (6,3%). Najveći prihod među poduzetnicima na Krku ostvarilo je društvo GP KRK d.d., u Malom Lošinju JADRANKA HOTELI d.o.o., a u gradu Cresu AUTOTRANS d.o.o.

Što se tiče djelatnosti poduzetnika, najveći porast bilježe uslužne djelatnosti koje se odnose na smještaj i ugostiteljstvo. Među poduzetnicima u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, po visini ostvarenih prihoda izdvajaju se SUNČANI HVAR d.d., JADRANKA HOTELI d.o.o. na Malom Lošinju te IMPERIAL d.d. na Rabu. Prema produktivnosti, odnosno prihodu po zaposlenom, na prvom su mjestu opet poduzetnici na otoku Krku: grad Krk te općine Malinska Dubašnica, Omišalj, Punat, Dobrinj, Baška i Vrbnik. Njihov prihod iznosi 575,9 tisuća kuna po zaposlenom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.