Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kronični problem nedostatka slobodnih mjesta u vrtićima

01.05.2016.

13:33

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izabrati za svoje dijete privatni ili takozvani državni vrtić, najmanji je problem. Više glavobolje donosi činjenica da je, općenito, dječjih vrtića ili mjesta u njima - nedovoljno. Iako su, u pravilu, skuplji - privatni vrtići nemaju teškoća s popunjavanjem najmlađih korisnika svojih usluga.

Jedan od takvih je privatni dječji vrtić „Malik" u Viškovu, koji je ovih dana proslavio 25 godina rada.

I državni i privatni dječji vrtići moraju ispunjavati zakonom određene uvjete, između njih može postojati razlika u ponudi, opremljenosti i pristupu. Ali, i u cijeni. Jer, privatni su skuplji pa čak i kad ih subvencionira lokalna samouprava.

Mogu reći da je u zadnje vrijeme situacija što se tiče privatnih vrtića u općini Viškovo jako dobra s obzirom da ta općina subvencionira boravak djece u svim vrtićima ove općine izjednačeno, kaže ravnateljica privatnog vrtića „Malik" u Viškovu Koljka Scoria.

Idealno bi bilo da imamo, što nemamo, dovoljan broj vrtića za svu djecu predškolskog uzrasta. Pri tom, pedagozi smatraju da je osmero djece u grupi optimalan broj za uzrast do četiri godine. Onih malo starijih pak, trebalo bi u grupi biti najviše dvanaest.

Međutim, stanje u našim državnim, pa i nekim privatnim vrtićima daleko je od toga.

Poslušajte prilog Damira Pijace:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.