Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kroz bajku do škole - oslikane stube Malika Tintilinića

08.01.2019.

11:17

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Rijeka 2020

Foto: Rijeka 2020

Foto: - / -

Učenici OŠ Pećine, zahvaljujući inicijativi svojih učenika, nekadašnjih šestaša i programskom pravcu Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, na nastavu će u drugom polugodištu preko novooslikanih stuba Malika Tintilinića.

Autor ovog murala Ivan Blažetić Šumski i produkcijski tim Kreativnog kolektiva Kombinat zasukali su rukave i prostor pretvorili u – pravu bajku. Inicijativa učenika OŠ Pećine, koja je svoje vrijeme posvetila Ivani Brlić Mažuranić, kao najznačajnijoj hrvatskoj spisateljici bajki i više je nego pohvalna.

Angažirala je sve – od učenika, preko osoblja škole, do ravnateljice, a na ovaj su način učenici postali aktivni građani svog grada. Sinergija OŠ Pećine i Rijeke 2020, koja se svojim doprinosom projektu odužila djeci te sudjelovanje umjetnika, princip je rada koji će nastaviti poticati kroz Dječju kuću i ovo je, uz časopis "Brickzine", bio još jedan značajan korak. Dječja kuća želi proizvoditi upravo ovakve magične trenutke, koje će djeca pamtiti za cijeli život, kaže Jelena Milić, voditeljica Dječje kuće.

Priča o muralu započinje 2016. godine, kada su učenici OŠ Pećine u sklopu izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj", kojI provodi Grad Rijeka, inicirali imenovanje stuba pokraj zgrade škole, a koje povezuju tzv. "gornju" i "donju" pećinsku cestu, tj. Ulicu Janka Polića Kamova i Šetalište XIII divizije.

Nakon što je cijelu zamisao podržao Odbor za mjesnu samoupravu i Mjesni odbor Pećine, odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke krajem veljače 2018. godine, stube dobivaju ime po Maliku Tintiliniću – nepoznatijem Domaćem iz legendarne Šume Striborove, autorice Ivane Brlić Mažuranić, koja je dio svog života provela upravo na Pećinama! Ovo odgovorno društveno ponašanje učenika, gdje su teme koje obrađuju kroz Građanski odgoj primijenili u svakodnevnom životu i njihov aktivizam, Kreativni kolektiv Kombinat i Rijeka 2020 odlučili su dodatno nagraditi šarenilom i vedrinom, a činit će to i dalje, jer se šuška kako učenici imaju još kreativnih planova!

"Inspiraciju za ovu kompoziciju pronašao sam prisjećajući se djetinjstva i nekih od svojih najranijih inspiracija kao što su animirani filmovi Zagreb filma iz pedesetih, profesora Baltazara, Čudesne šume i Priča iz davnine. Siluete likova koji nastanjuju Šumu Striborovu igraju se oko rijeke kojoj donose svoju iskru, jednu od zvijezda koje će teći kozmičkom rijekom. Kao što smo i svi mi koji smo radili na ovom projektu dali dio sebe i svog vremena kako bi oplemenili prostor i razveselili najmanje - učenike osnove škole Pećine. Ta iskra je možda ista onoj koja je jednom davno izletjela iz ognjišta jednog drevnog slavenskog doma i ispričala nam priču o Šumi Striborovoj u kojoj se svakojaka čuda zbivaju", rekao je autor murala Ivan Blažetić Šumski.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.