Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kroz Gorski kotar - ne bez prijeke potrebe!

22.02.2018.

14:20

Autor: Nenad Lučić, Neva Funčić

Sad je već problem kud sa svim tim snijegom (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Sad je već problem kud sa svim tim snijegom (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Gorskom kotaru je, uz obilne oborine, visina snijega na području Delnica jutros dosegnula ove zime rekordnih 120 centimetara. Već gotovo četrdeset sati goranskim područjem se, zbog zimskih uvjeta, između priobalja i unutrašnjosti ne odvija teretni promet kamionima s prikolicom i tegljačima.

Neke goranske škole zbog nevremena su danas ostale zatvorene, a nastave u dijelu škola neće biti ni sutra. Sutra neće raditi škole u Čabru, Brod Moravicama, Skradu, Brodu na Kupi, Ravnoj Gori te osnovna i srednja škola u Delnicama. U Hreljinu već popravljaju ogradu škole koju je razbila bura i škola će sutra biti otvorena, uz uputu roditeljima da sami procjene omogućuje li vrijeme siguran dolazak učenika na nastavu.

Snježne su oborine u Gorskom kotaru oko podneva djelomično oslabile, no zbog mjestimično olujnih udara bure te najave novih oborina i dalje se preporuča ne kretati na put bez prijeke potrebe. Osim prometnih snijeg je prouzročio i niz drugih teškoća.

Zbog udara bure, brzine oko 100 kilometara na sat, autocestom od Delnica prema Rijeci može se samo osobnim vozilima. Vlakovi su kroz Gorski kotar danas kasnili oko sat vremena, a autobusi upola manje, no do odredišta se ipak stizalo.

Na suženim ulicama Delnica nije bilo lako vozačima automobila, autobusa, ali ni ralica. Zbog velikih količina snijega neki su žitelji lopatom morali čistiti i krovove.

Za zimsku službu odgode posla nema, posebno na dijelu cesta gdje vjetar stvara snježne zapuhe, no zato bi za vozače, zbog nepovoljnih prognoza, zasad bilo najbolje odgoditi putovanje kroz Gorski kotar.

Delnički gradonačelnik i županijski vijećnik Ivica Knežević je na aktualnom satu Županijske skupštine PGŽ pozvao vijećnike da u rebalansu proračuna izdvoje dodatni novac za pomoć Gorskom kotaru. U Delnicama smo na rubu funkcioniranja grada, a zbog velikog snijega je situacija katastrofalna, rekao je Knežević. 

Poslušajte što smo zabilježili na snježnim ulicama Delnica, a zatim i što kaže delnički gradonačelnik Knežević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.