Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kroz "Lenac" prošlo 67 brodova u devet mjeseci, zarada 446 milijuna kuna

11.11.2015.

15:47

Autor: Zdravko Kleva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Remontno brodogradilište "Viktor Lenac" ovu bi godinu trebalo završiti poslovnim uspjehom kakav nije zabilježen posljednjih 20 godina. Odradili su velik broj remonta, a prihod je dvostuko veći nego u istom razdoblju lani - ukupno 446 milijuna kuna u protekla tri kvartala.

Odlične ovogodišnje rezultate u remontnom brodogradilištu Viktor Lenac treba zahvaliti pojačanim zahtjevima samog tržišta. Zasluge za dobit u tom razdoblju od više od 20 milijuna kuna, pet puta većeg nego u lanjskom, pripadaju radnicima i vodstvu brodogradilišta.

"Za prvih devet mjeseci odradili smo 67 brodova u remontu, gdje smo imali i 10 brodova u nedvoršenoj proizvodnji", rekao je predsjednik uprave Lenca Robert Škifić. Redovitim remontima napalaćeno je 17 milijuna eura, a cijena remonta broda američke ratne mornarice USS Monut Whitney popela se s ugovorenih 21 na 30 milijuna dolara.

Dobru zaradu ostvarilo je i povezano društvo Lenac servisi koje daje specijalizirane usluge mehaničkih popravaka u brodogradilištu i na samim brodovima. "Ugovaramo poslove po cijelom Jadranu i dalje. Proteklih dana, recimo, radili smo u Lisabonu, Palermu, Varni, Istanbulu", objašnjava direktor Lenac servisa Vladimir Bruketa.

"Nećemo se uljuljkati u ovogodišnje rezultate jer znamo što nas čeka. Tržište se nije izmijenilo, ništa nije drugačije nego što je bilo do sada i jednostavno ćemo pokušati bolje se organizirati i dalje vršiti restrukturiranje organizacije i poslovanja da bi osigurali ovakeve rezultate i ubuduće, kaže Škifić.

Kraj godine u Viktoru Lencu moraju zaključiti s ukupno 82 remonta. A u idućoj ih ponovno, nadaju se, očekuju poslovi za američku ratnu mornaricu i mnoge druge brodare.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.