Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krumpir ponovo raste u Gorskom kotaru: pokrenut projekt obnove proizvodnje

21.09.2018.

13:32

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije iz Stare Sušice nastoji sustavno potaknuti nekad intenzivnu proizvodnju krumpira u Gorskom kotaru, a suradnik u tom projektu je Osnovna škola dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori.

Učenici će tako upoznati cijeli proizvodni proces od proljetne sadnje do danas započetog vađenja uroda, a na današnjoj prezentaciji projekta sudjelovao je i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula koji je podsjetio kako je na zemljištu starosušičkog Centra proljetos posađeno deset pokusnih sorti krumpira. 

"Cilj projekta je da se utvrdi, koja je od tih deset sorti najpogodnija za područje Gorskog kotara i nadamo se da ćemo na taj način vratiti proizvodnju. Pokusno polje s deset sorti krumpira je starosušički Centar posadio u suradnji s Osnovnom školom dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore. Time želimo poticati djecu da od rane životne dobi budu poticatelji vraćanja ove kulture na polja Gorskog kotara", ističe Mamula.

Zbog razvojnog zaostajanja u poljoprivredi i otvaranje tržišta, pridodaje Mamula, i krumpir se našao na podužoj listi kultura koje Hrvatska većinom uvozi, a da se ni pri pokušaju obnove proizvodnje više ne može računati na korištenje sjemena starih goranskih sorti potvrđuje ravnatelj starosušičkog Centra Dalibor Šoštarić. 

"Riječ je o novim sortama koje dosad nisu sađene u Gorskom kotaru, a nabavljene su iz Nizozemske. Naime, u Hrvatskoj i na goranskom području je teško, ili gotovo nemoguće pronaći stare sorte koje su se nekada ovdje sadile. Nema održivača tih sorti, pa se ovdje radi o onima iz uvoza. Na površini od 2000 metara četvornih, posađeno je oko 500 kilograma tog krumpira", kaže Šoštarić. 

Spomenuta količina krumpira bit će nagrada učenicima iz Ravne Gore i njihovoj školi za sudjelovanje u projektu obnove goranskih nasada ove poljoprivredne kulture. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.