Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kuća za odmor u Kočičinu uz Kupu - turistički cvijet kontinentalne Hrvatske

19.10.2015.

17:19

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove je godine priznanje "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku" za najljepšu kuću za odmor u kontinentalnom dijelu zemlje otišlo delničkome bračnom paru Sobol, vlasnicima malenoga imanja u selu Kočičin blizu Kupe.

Posebnost ove nagradom vrednovane priče supružnika Silvije i Alena Sobola jest u tome što je objekt prije desetak godina obnovljen doslovce na ruševini, u gotovo napuštenom selu Kočičin nedaleko rijeke Kupe. Pri obnovi je dosljedno poštivano nasljeđe narodne graditeljske baštine Gorskog kotara.

Kuća za odmor obitelji Sobol nesumnjivo je jedan od začetnika goranskoga ruralnog turizma. Ova je priča neobična i zato što pri donošenju odluke o preuređenju objekta maleno goransko selo nije imalo kvalitetnu opskrbu strujom i vodom, a do njega je vodila i nekvalitetna cesta.

Infrastrukturni su se uvjeti s vremenom dijelom ipak poboljšali. Pri adaptaciji zidova kuće sa stare je ruševine korišten specifičan graditeljski materijal: sedreni kamen iz rijeke Kupe koji se u davnini koristio kao kvalitetna izolacija. Dijelovi ujutrašnjosti poput namještaja i stepeništa izrađeni su ručno.

Iako se nalazi dalje od frekventnih prometnica, kuća je popunjena šest mjeseci u godini, a uz domaće turiste, najradije je koriste gosti iz Njemačke. Poslušajte priču o uspjehu kuće za odmor obitelji Sobol u idiličnome goranskom kraju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.