Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kučan: Plaće stižu, proizvodnja kreće u ponedjeljak!

13.09.2019.

13:50

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Proizvodnja u riječkom brodogradilištu bi trebala početi u ponedjeljak, a istog dana će izaslanstvo 3. maja otići u Pulu kako bi pripremilo tanker za tegalj u Rijeku, rekao je direktor 3. maja Edi Kučan. Trenutno naručuju opremu za ugovoreni nastavak gradnje broda za kanadskog naručitelja.

S današnjim danom trećemajcima se isplaćuju plaće za veljaču, a dogovorena isplata 15 posto duga vjerovnicima krenut će nakon što se odblokira račun tvrtke, vjerojatno idućeg tjedna, rekao je na konferenciji za novinare direktor 3. maja Edi Kučan.

Voditeljica ekonomskih poslova Mihaela Načinović pojasnila je da se završetak isplate zaostalih radničkih plaća očekuje idućeg tjedna, a ostatak blokade računa potom bi se mogao, kako kaže, riješiti za dan-dva. Tumači da je prema zakonu tek nakon što se odblokira račun moguće isplatiti dogovorenih 15 posto duga vjerovnicima. Njih 203 od pozvanih 299 potpisalo je izjave o dvogodišnjem počeku 85 posto duga, a konkretne ugovore potpisuju s Ministarstvom gospodarstva, rekao je član Kučanovog tima Sveto Zurak

Pripreme za proizvodnju su u tijeku, sustav se danas puni plinom i za ponedjeljak bi brodogradilište trebalo biti spremno za novi početak, rekao je Kučan. Od 729 radnika na poslu ih je već 234, a pozivat će se po potrebi. Već od ponedjeljka ekipira se stručna služba, vraća se još 7 ljudi, a ponovno će se uspostaviti i tehnički ured, rekao je Kučan.

Počinju radovi na ugovorenoj, 400 tona čelika teškoj, sekciji za talijanskog naručitelja. Na gradnji 733 za Algomu očekuje da će se raditi s raspoloživim materijalom, ali većina radova počet će sredinom listopada. Do tada bi trebalo stići 220 kilometara naručenih kablova i dodatna oprema za strojarnicu samoiskrcavajućeg broda. Kučan kaže kako su u tijeku razgovori s dobavljačima, ujedno i trećemajskim vjerovnicima, od kojih je 60 posto već potvrdilo rokove isporuke.

"Iluzorno je očekivati silno lupanje odmah. Trebalo je dosta vremena dok se 3. maj zaustavi, trebat će i dok se pokrene", rekao je Kučan. Poslušajte konferenciju za novinare u 3. maju:

Kučan: Proizvodnja u 3. maju trebala bi početi u ponedjeljak, pripremila Neva Funčić

Galerija
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Mihaela Načinović, Edi Kučan i Sveto Zurak (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.