Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Kućni šašavi znanstvenik": zabavni pokusi koje svatko može napraviti!

20.11.2021.

11:15

Autor: Anja Matić

Anita Hodak na balkonu Radio Rijeke (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Anita Hodak na balkonu Radio Rijeke (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Anita Hodak djelatnica je Prirodoslovnog muzeja Rijeka, viša kustosica pedagoginja koja je nedavno primila posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva za najbolji pedagoško-edukacijski program naziva "Kućni šašavi znanstvenik“.

Projekt je započeo u ožujku 2020. godine kada je Anita svake srijede na Facebook profilu Prirodoslovnog muzeja Rijeka objavljivala upute za zabavne kućne pokuse. Potom se odvažila snimati videoupute za izvođenje zanimljivih eksperimenata koje svatko može napraviti u svojem "kućnom laboratoriju".

Tako je Anita u edukativnim video uradcima izrađivala spektroskop, istraživala statički elektricitet, kao i biljke superjunakinje, objasnila nam kapilarnost vode i štošta drugo. Ove godine u pokusima su joj se pridružile znatiželjne kćeri Mara (7) i Lena (5) koje su joj, kako sama kaže, najveća podrška. 

Ako ste zaintrigirani, pokuse možete pronaći na YouTube kanalu Prirodoslovnog muzeja Rijeka ili na Facebook stranici Muzeja. Ali... za pokuse treba imati strpljenja, kao i dobre volje, rekla nam je Anita. Poslušajte što je još otkrila našoj Nevi u današnjoj emisiji:

Anita Hodak: za nagradu su zaslužne i moje dvije kćeri, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.