Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kuharica "Iz bakine škrinjice" bilježi i božićne običaje Ravne Gore

24.12.2020.

17:06

Autor: Nenad Lučić

Tradicionalna božićna pogača iz Ravne Gore (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Tradicionalna božićna pogača iz Ravne Gore (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Božić je jedan od blagdana uoči kojeg se uvijek dobro prisjetiti starih običaja. Njih je na području Ravne Gore u Gorskom kotaru istražila i u goransku kuharicu naslova "Iz bakine škrinjice" uvrstila predsjednica Udruge plodovi gorja Gorskog kotara Blažica Sveticki.

U Ravnoj Gori su ljudi zadovoljni, kaže u šali Blažica Sveticki, kada ih izjutra na Badnjak prva posjeti muška osoba, jer to, prema tradicijskom vjerovanju, donosi sreću. Vrijedne ravnogorske domaćice uoči velikog blagdana baš i nemaju vremena za tzv. vasovanje, obilazak susjeda u selu, odnosno vasi, jer treba pripremiti dosta toga za blagdansku trpezu.

Jedno od središnjih mjesta na njoj je bilo rezervirano za ravnogorsku božićnu pogaču – milin nrot. Riječ je, objašnjava Sveticki, o malo kvalitetnijem kruhu u koji se stavlja malo više šećera i jaja. On se blagovao za Božić, jedino bi dio u obliku zvijezde ostao sačuvan do blagdana Bogojavljanja, kada bi se dio davao blagu, odnosno peradi i stoci.

Za razliku od većine ostalih dijelova Hrvatske, gdje se na božićnoj trpezi kao glavno jelo serviraju neke druge namirnice, u Ravnoj Gori su tradicijski dominirala jela od peradi, uz krumpir kao prilog te salatu od kupusa.

Ukrasi za blagdansko drvce nekada se, dakako, nisu kupovali i grane su ukrašavane orasima u boji, bombonima i šarenim papirom, a običajne pripreme za Božić dijelom su počinjale već početkom adventa.

Zanimljiv dio tradicije vezan je uz 4. prosinca i blagdan Svete Barbare. Na taj bi se dan s voćaka rezale grančice i stavljale u vodu, pri čemu bi neke znale i procvjetati. S tim bi se grančicama, radi blagoslova, potom odlazilo na misu polnoćku, a one bi se potom postavljale na krovove kuća i u štale s blagom. Poslušajte razgovor:       

Ravnogorski božićni običaji, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.