Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kujundžić: Pomoći ćemo u obnovi, Štimac: Popravljamo krovove čim kiša stane

26.11.2016.

12:31

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar zdravstva Milan Kujundžić obišao je jutros Kliniku za ginekologiju i porodništvo te Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka i najavio financijsku pomoć u popravku dviju bolničkih zgrada čiji su prostori teško oštećeni nakon što su zbog velike količine kiše prokisnuli krovovi.

Od dugotrajne i obilne kiše prokisnulo je oko tri tisuće četvornih metara krova zgrada ginekologije i poliklinike Kliničkoga bolničkog centra Rijeka. Na Zavodu za transfuzijsku medicinu isključen je dio medicinskih uređaja, ali darivanje krvi nije obustavljeno. Krvni pripravci šalju se na obradu u Zagreb i potom vraćaju u Rijeku na čuvanje.

Šteta se zasad procjenjuje na oko tri milijuna kuna, kaže ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac. "Vjerujemo da uređaji koji su na transfuziologiji nisu oštećeni, no to još moramo provjeriti. Što se tiče zgrade ginekologije, sve su mlade majke i novorđenčad premiješteni na kat niže, pa na petom katu nema štete tih razmjera kao na transfuziologiji", rekao je Štimac i najavio da će popravak krovova početi čim kiša prestane padati.

Tijekom jutrošnjega obilaska vodom oštećenih prostora, ministar Milan Kujundžić najavio je novčanu pomoć iz Ministarstva zdravstva. U problemima, kaže, nije samo Rijeka jer su diljem zemlje bolničke zgrade dotrajale i u njih treba ulagati. "U ovom trenutku ćemo 'gastiti požare', a na duge staze treba graditi nove zgrade u kojima bi bilo funkcijski, medicinski i financijski bolje, za što treba naći premosnicu", kaže ministar.

Zbog toga ga, dodaje, posebno raduje da su u Rijeci počeli radovi vezani za buduću novu bolnicu. Na Sušaku su, naime, u tijeku iskopi jame za infrastrukturu nove klinike za majku i dijete, koja bi trebala biti izgrađena za oko tri godine. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.