Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kukuljan protiv KD Kozala: Deložiraju se pokojnici, duplo naplaćuju mjesta

06.10.2017.

11:57

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komunalno društvo Kozala je za ponovni zakup grobnih mjesta u pet godina prikupilo oko 2 i pol milijuna kuna, ali to što su učinili našim pokojnim Riječanima nije u redu, upozorio je u Rijeci nezavisni gradski vijećnik Josip Kukuljan, voditelj inicijative "Protiv skupog Energa".

Kaže kako su tijela pokojnika čije obitelji nisu mogle platiti ponovni zakup, premještena u dijelovima na druga polja, a neki građani su već dvaput otkupili vlastiti grob. Postupak je zakonit, ali nemoralan, kaže Kukuljan koji će o tome tražiti raspravu na Gradskom vijeću.

"Radi se o tome da su se svi građani koji su zakupili grobno mjesto prije 1998. našli ili će se naći u situaciji da nakon 30 godina korištenja grobnog mjesta dobiju rješenje u kojem piše da moraju ponovno zakupiti grobno mjesto na neodređeno vrijeme, iako su za njega uredno plaćali godišnju grobnu naknadu. Radi se o iznosima od tri do sedam tisuća kuna, što ovisi o kvadraturi i smještaju grobnog mjesta. Ovakvog, možemo reći, harača u Zagrebu, Splitu i Osijeku, nema niti je ikada bilo, a kod nas u Rijeci se ubiralo i ubirat će se sve do 2027. godine u sklopu nepravednog poslovanja Komunalnog društva Kozala", rekao je Kukuljan.

Konferenciji za novinare na brodu Marina prisustvovao je i bivši zaposlenik KD Kozala Dean Dukić, koji je ispričao kako je 2008. godine prekopana lokacija opće grobnice na kojoj su napravljena nova grobna mjesta, te kako su zaposlenici potpisivali izjave o povjerljivosti.

"Prigodom prekopavanja, tijela pokojnika su u dijelovima iskopavana i preseljena na druge lokacije. Vjerujte, mnogi od toga imaju traume", priča Dukić koji je taj posao odbio, a slučaj prijavio novinarima i Općinskom državnom odvjetništvu. "Nije se dogodilo ništa, osim što sam dobio otkaz", kaže Dukić.

Josip Kukuljan prenosi kako je na pitanje postavljeno na sjednici Gradskog vijeća 21. rujna 2017. dobio pisani odgovor gradonačelnika Vojka Obersnela, koji se poziva na odredbe Zakona o grobljima. Odluke o ponovnom zakupu, koji donosi ekstraprofit na račun pokojnika, ovise o poslovodstvu Komunalnog društva Kozala, rekao je Kukuljan te najavio kako će tražiti da se rasprava o ovoj temi nađe na sjednici riječkog Gradskog vijeća.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.