Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kukuljanovo: otvorena prva punionica LNG plina za teretna vozila

05.12.2019.

14:06

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Na području industrijske zone Kukuljanovo, nedaleko Rijeke, otvorena je prva stacionirana punionica za ukapljeni prirodni plin, odnosno LNG, za teretna vozila u Hrvatskoj. Investiciju vrijednu gotovo 2,5 milijuna eura realizirali su partneri iz Slovenije i Hrvatske.

Projektom ukupne vrijednosti 2.475.400 eura obuhvaćena je gradnja tri punionice, uz punionicu na Kukuljanovu to su punionice u Sežani i Ljubljani.

Do 2030. godine punionice LNG-a za teretna vozila bit će izgrađene uz auto-ceste u Zagrebu, Zadru, Splitu, Slavonskom Brodu, Osijeku i Pločama u okviru europskog projekta Blue Corridor. Naime, LNG može biti alternativno gorivo s niskim udjelom ugljika za teška cestovna vozila, a njegovim korištenjem smanjuje se emisija ugljika u atmosferu.

Hrvatsko-slovenska investicija ostavruje se u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) uz financijsku podršku INEA-e, europske agencije koja raspolaže s 23,7 milijardi eura za financiranje komponente prijevoza.

Tvrtka IVECO je na Kukuljanovu predstavila i novi model među 4x2 tegljačima: Stralis NP, opremljen s dva LNG spremnika kapaciteta 540 litara. Poslušajte više:

Dobar korak zelenije budućnosti Hrvatske, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.