Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kulturnim rutama do više turista i dulje turističke sezone u PGŽ

22.03.2016.

13:45

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stručnjaci Europskog insitituta za kulturne rute sudionici su dvodnevnog okruglog stola što se u okviru projekta HERA održava u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Frankopanski kašteli od Grobnika, Trsata, Kraljevice, Krka do Bribira nisu zaživjeli kao mjesta cjelogodišnjih okupljanja.

Da bismo ih uredili, od Europe tražimo 64 milijuna kuna što će, ako ih dobijemo, biti dvostruko više no što je u njih do sada uloženo. U projektu HERA, uz Primorsko-goransku županiju, sudjeluje još 17 partnera iz osam zemalja, a glavni partner je Zadarska županija s projektom "Zadar - grad utvrda". Lovro Jurišić iz Zadra kaže da je problem našeg turizma "velika sezonalnost". "Ako pogledamo, 70 posto svih noćenja je u sedmom i osmom mjesecu, a kad k tome dodamo šesti i deveti mjesec, dođemo na 90 posto. Jedan od modela za promjenu stanja je kulturni turizam i certificirane kulturne rute. Zato što onda nismo uvjetovani klimatskim uvjetima kao što je kupanje u moru", ističe Jurišić.

U okviru programa HERA vrijednom gotovo devet miljuna eura, osmišljeno je više kulturnih ruta među kojima je i ona "Putovima Frankopana", što će povezati 17 frankopanskih kaštela Primorsko-goranske županije. Ukupan budžet za Primorsko-goransku županiju je 560 tisuća eura, što je samo 15 posto investicije, a preostalo daje Europska unija. Sastanak s "Europejcima" održan je da bi se dobili savjeti za certificiranje kulturnih ruta. "Projekt HERA kao dio projekta IPA Jadran, strateški je projekt koji pokriva cijelo podučje Jadrana, a Vijeće Europe ga prepoznaje kao strateško za provođenje svojih politika. Vijeće promovira ljudska prava i demokraciju pomoću multikulturnog dijaloga odnosno u turizmu", poručila je na okruglom stolu članica Europskog instituta za kulturne rute pri Vijeću Europe Alessia Mariotti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.