Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kundija: Tko ima poslovnu ideju, treba iskoristiti priliku odmah!

25.04.2018.

11:55

Autor: Neva Funčić

Neven Kundija (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Neven Kundija (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Razvoj tvrtke, rast proizvodnje i poslovne odluke treba planirati unaprijed, savjetovao je mladim poduzetnicima direktor tvrtke MEP Neven Kundija u emisiji Tris Radio Rijeke. "Svakome savjetujem da iskoristi šansu, ovo je jedinstvena prilika da se za poslovni razvoj povuku bespovratna sredstva EU".

"Tko ima ideju i želju, treba krenuti odmah!", kaže Neven Kundija koji kao prvi korak preporučuje razgovor s konzultantom koji će usmjeriti plan.

"Osim novca, dobro je to što vas priprema projekta za prijavu na natječaje za sredstva iz europskih fondova prisili da o tvrtki razmišljate strateški. Morate odlučiti o smjeru i ciljevima, napraviti poslovni plan za sljedećih 3 do 5 godina, predvidjeti rast posla i prihoda te način povrata kredita", rekao je Kundija te istaknuo da je novac dostupan.

Trenutno je u Industrijskoj zoni na Kukuljanovu u izgradnji nova proizvodna hala MEP-a vrijedna 10,2 milijuna kuna, za koju su dobili subvenciju od 4,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Postoji cijeli niz natječaja, od onih koji su vezani uz gradnju proizvodnih objekata, do onih za istraživanje i razvoj novih proizvoda te onih za start up kompanije, kaže.

MEP je tvrtka koja proizvodi i održava sustave za besprekidno napajanje i za hlađenje elektroničkih sustava, za telekomunikacije, industriju i pomorske aplikacije, odnosno poslovne procese koji ne smiju ostati bez napajanja.

Proizvode i montiraju dizel i električne agregate, ali i simulatore za edukaciju pomoraca. Korisnici su podatkovni centri, ali i kuće poput HRT-a, rekao je Kundija koji dodaje da proizvode i male UPS uređaje primjenjive u domaćinstvima, da se zaštitite od nestanka struje ili udara groma.

Tvrka sa sjedištem u Rijeci i poslovnicom u Zagrebu posluje više od 20 godina, zapošljava 30 djelatnika i ostvaruje godišnji promet od 35 milijuna kuna.

Iskustva sa subvencijama počela su prije osam godina i dobra su, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.