Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kupa i granica: priča za međunarodni dokumentarac

31.10.2016.

14:15

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorski kotar bit će iznova jedno od mjesta nastanka opsežnog filmskog projekta. Ovaj put radi se o dokumentarcu koji će se u osam epizoda baviti tematikom granica u Europi. Redateljsko-snimateljska ekipa obavila je dio posla - koji?

Čak tri epizode novog dokumentrnog serijala o europskim granicama dogodine bi trebale biti snimane u Hrvatskoj, a jedna o njih posebno će se baviti pograničnim područjem Gorskog kotara uz gornji tok rijeke Kupe.

Za početak, ovih se dana na tom području snimao trailer serijala koji bi dodatno trebao privući ulagače, iako su već mnoge domaće te međunarodne institucije najavile svoje potpore, pa je realizacija ove projektne zamisli izvjesna, kaže producentica Tiha Gudac.

Ova autorica je pozornost javnosti privukla kada je prije dvije godine dokumentarcem naslova "Goli" na sarajevskom filmskom festivalu osvojila nagradu Srce Sarajeva. Baveći se u nagrađenom filmu stradalničkom i u obitelji godinama prešućivanom biografijom svoga djeda koji je bio politički zatvorenik, Gudac je pokazala umješnost prikaza sudbine običnih ljudi u vremenima velikih povijesnih previranja.

Budući će dokumentarni serijal također u fokusu imati život običnog čovjeka, suočenog sa zaprekama koje je na državnim granicama nametnula politika. Gudac je samo dio međunarodne ekipe, upozorava u razgovoru kojeg možete poslušati u nastavku:    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.