Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kurikularna reforma: daroviti učenici zaslužuju primjereno obrazovanje

14.03.2016.

16:25

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O obrazovanju darovite djece i mladih u prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme, govorilo se na stručnom skupu u Rijeci. Eksperimentalno provođenje planira se od iduće školske godine u šezdesetak škola u Hrvatskoj, a pretpostavlja se da je u našim školama od 3 do 20 posto darovitih učenika.

Važno je osvijestiti zajednicu da takva djeca među nama postoje te pokrenuti obrazovni sustav kako bi daroviti dobili primjereno obrazovanje. Nacionalni dokument Okvir za poticanje iskustava učenja i vrednovanja postignuća darovite djece i učenika predstavila je članica ekspertne radne skupine dr.sc. Zrinka Ristić Dedić.

"To je krovni dokument koji definira odgoj i obrazovanje darovite djece i učenika. Ide za tim da uvodi raznolikost u redovnom odgoju i obrazovanju u smislu promjena ishoda učenja, promjena pristupa, promjena tempa učenja, dakle sve ono što je bolje prilagođeno karakteristikama darovite djece", rekla je Ristić Dedić.

No, darovita djeca baš zbog svoje darovitosti i posebnosti znaju imati problema u školi, stoga je važna edukacija, ističe socijalna pedagoginja iz Osnovne škole "Milan Brozović" u Kastvu Nana Gulić. "Mislim da je jako važno educirati djelatnike škola, ali i roditelje, o tome kako pristupiti djetetu koje je posebno. Iskreno vjerujem u kurikularnu reformu, u rad njihovog tima koji je stvarno odradio super posao i mislim da ćemo uz potporu ljudi u obrazovanju, ali i Vlade, uspjeti napraviti dobar posao s tom djecom", zaključje Gulić.

Najavljena je međunarodna znanstvena konferencija o izvrsnosti, kreativnosti i inovaciji u osnovnom i višem obrazovanju, što će u svibnju biti održana u Rijeci. Javlja Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.