Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:50 / 30.12.2015.

Autor: Josip Krmpotić

Kvaliteta zraka: bura je spasonosno rješenje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vidjeli ste ovih dana slike Pekinga, Rima, Milana i, pretpostavljamo, pomislili kako je dobro što ponekad nismo nalik svjetskim metropolama, posebno kada je čist zrak u pitanju. Provjerili smo ima li razloga za zabrinutost u Rijeci i okolici.

Odmah ćemo ukloniti svaku bojazan: naša, u Hrvatskim okvirima natprosječno razvijena, mreža mjerenja na čak 25 županijskih lokacija, od Gorskog kotara i otoka, do okruženja rafinerije i brodogradilišta, radi 365 dana u godini. Dostupna je iz sata u sat, a rezultati govore da je kvaliteta zraka u gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji više nego zadovoljavajuća, govori voditelj Odsjeka za kvalitetu vanjskog zraka u Zavodu za javno zdravstvo PGŽ Goran Crvelin. Ističe da je zrak prve kategorije - čist ili neznatno onečišćen.

Probleme nam ne stvara industrija, jer je praktično i nema. Pritužbi bude iz bakarskog zaleđa, Kostrene, Marišćine, priznaje Crvelin i dodaje da Rijeku, ipak, poput svih mediteranskih gradova muči jedan problem: prizemni ozon. Zbog velike osunčanosti, u kemijskim reakcijama u zraku nastaje prizemni ozon koji iritira dišne puteve, pa kod osjetljivije populacije može izazvati smetnje.

Sve u svemu, dišemo dobro. O par-nepar vožnjama ne razmišljamo i nikad nećemo, što se kvalitete zraka tiče, biti ni blizu Pekinga ili Rima. Crvelin zaključuje: "Bura je nama spasonosno rješenje, oduvijek, svih problema. Uvijek postoji neki vjetar koji to donekle razrijedi i donese nam čišći zrak." Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.