Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvaliteta zraka, vode, mora i hrane u županiji visoka, ali ima crnih točaka

29.04.2020.

16:58

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Pogled na Zaljev (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Pogled na Zaljev (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Nastavni zavod za javno zdravstvo objavio je podatke o čistoći hrane, vode i zraka na području Primorsko-goranske županije. Iako je ispitano više uzoraka nego godinu ranije, kvaliteta okoliša pokazala se podjednako dobrom - osim na nekoliko kritičnih točaka.

Procjena rizika za pojavu legionarske bolesti provodi se posebnim programom "Legionella pneumophila - monitoring i edukacija" u kliničkom bolničkom centru, lječilištima, psihijatrijskim bolnicama, thalassotherapijama, centrima za rehabilitaciju, domovima za starije i nemoćne, sportskim centrima i dječjim vrtićima, ali i fontanama, gdje je osoblje educirano o mjerama koje smanjuju rizik od pojave legionarske bolesti.

Zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju vrlo je dobra, stoji u izvješću NZJZ-a, i na razini je godine ranije, a situacija na području Čabra se ponešto poboljšala: iako je postotak zdravstveno neispravnih uzoraka čak 38,5 posto, to je manje nego 2018. godine, kad ih je bilo 42,9 posto. "Ovo ukazuje na pozitivan trend, ali i potrebu širenja mreže priključaka na centralni vodoopskrbni sustav te strogo kontroliranje procesa pročišćavanja i dezinfekcije vode", savjetuje se u izvješću Nastavnog zavoda. Ukupno su u 2019. godini ispitana 833 uzorka vode.

Na većini područja Primorsko-goranske županije kvaliteta zraka je prve kategorije, što znači da je zrak čist ili neznatno onečišćen. Iznimka su Krasica, Urinj i Marišćina, gdje je zrak druge kategorije. Na Krasici je to zbog prekoračenja ciljnih vrijednosti za prizemni ozon. U Urinju, koje je utjecajno područje Rafinerije nafte Rijeka, čak je 104 puta premašeno dozvoljeno prekoračenje satne granične vrijednosti sumporovodika. 

Još je lošija situacija na Marišćini, utjecajnom području Županijskog centra za gospodarenje otpadom, gdje su satne granične vrijednosti sumporovodika premašene 274 puta, a dnevne granične vrijednosti 14 puta, dok je olfaktometrijskim mjerenjima potvrđena prisutnost neugodnih mirisa oko pogona i na području Mjesnog odbora Marčelji. Prevladavajući smjer vjetra iz pravca sjeverozapada ukazuje na ŽCGO Marišćinu kao izvor zagađenja, navodi se u izvješću Nastavnog zavoda.

Ispitivanje kakvoće mora na plažama ukazuje da je udio izvrsnih godišnjih ocjena pao s prosječnih 96 posto od 2015. do 2018. na 91,5 posto u 2019. godini, kad je izvrsnom ocjenom ocijenjeno 247 točaka. Nezadovoljavajuća je kakvoća mora pokraj Dječje bolnice i stadiona na Kantridi, Thalassotherapije u Crikvenici, ispod hotela Milenij u Opatiji, na plaži u Iki, u centru Martinšćice na Cresu. Detaljnu kartu možete pogledati ovdje, a izvještaj o kakvoći mora u 2019. godini dostupan je ovdje.

Rezultati ispitivanja zdravstvene ispravnosti hrane ukazuju na podjednak postotak zdravstveno neispravnih uzoraka u odnosu na prethodnu godinu. Nema promjena ni u sanitarno-higijenskim uvjetima u objektima za promet i proizvodnju hrane, stoji u izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije o javno-zdravstvenim mjerama zaštite zdravlja za 2019. godinu, prihvaćenog na današnjem Kolegiju župana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.