Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvarner Crewing Services i Western River Limited demantiraju navode Alana Klanca

02.09.2022.

14:00

Autor: Radio Rijeka

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Shutterstock / Radio Rijeka

U emisiji Pomorska večer, 29. kolvoza pročitano je priopćenje Alana Klanca u vezi pomoraca s broda "Mirjana K" koji se od svibnja nalazi u grčkoj luci Pirej. Na priopćenje su reagirali Kvarner Crewing Services i Western River Limited, a priopćenje prenosimo u cjelosti. 

Sukladno Manning Agreement sklopljenom između Alveus Capital d.o.o. i Western River Limited ugovoreno je kako slijedi:

„Agent se obvezuje:

1. U ime Naručitelja (op.a. Alveus Capital d.o.o.), zapošljavati kvalificirane Pomorce u skladu s uputama za zapošljavanje i zahtjevima Naručitelja.

2. Primijeniti i koristiti NARUČITELJEV ugovor o radu svaki put prema uputama. Ugovor o radu će biti potpisan od strane Naručitelja.“

Ugovori o radu koji su potpisivani s pomorcima na brodu Mirjana K sklapani su između svakog pojedinog pomorca i Alveus Capital d.o.o. kao Poslodavca.

Slijedom navedenog, netočan je navod g. Klanca sadržan u glasovnom zapisu u Vašem članku od 30. kolovoza 2022. pod naslovom „Pomorcima s broda "Mirjana K" u petak isplaćene zaostale plaće za tri mjeseca“, a koji glasi: „Kao posljedica toga, vlasnik nije bio u mogućnosti pokriti troškove dobavljača, uključujući plaćanje faktura koje je ispostavio poslodavac posade Western Marine Hong Kong. Iz ovog razloga Western Marine nije isplatio plaće pomorcima u rokovima koje je isti bio dužan poštovati.“

Posljedično citat je netočan u dijelu u kojem se navodi da Western River nije isplatio plaće pomorcima. Poslodavac posade M/B „MIRJANA K“ je društvo Alveus Capital d.o.o. a društvo Western River nije u bilo kakvoj obvezi u odnosu na pomorce ukrcane na tom brodu.

Ako bi društvo Western River nastupalo prema pomorcima to bi bilo isključivo u ime i za račun društva Alveus Capital d.o.o.

Pokušaji g. Klanca prenijeti odgovornost za svoja ponašanja i propuste na posrednika su neosnovani i maliciozni“, stoji u reagiranju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.