Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvarner i Hrvatska kao najjače svjetske destinacije zdravstvenog turizma

26.11.2015.

12:18

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zdravstveni turizam je u strategiji razvoja turizma Hrvatske prepoznat kao jedan od ključnih nositelja razvoja u budućnosti, istaknuto je na 3. Međunarodnom turističkom forumu "Kvarner - 365(6) dana zdravlja" u Crikvenici.

Forum posvećen zdravstvenom turizmu okupio je stručnjake iz Hrvatske i inozemstva. "Hrvatska se nalazi na području najjače zdravstveno-turističke regije svijeta", rekao je Neven Ivandić iz Instituta za turizam. "Sljedećih se godina očekuje njegov rast po stopi od sedam posto, što je bitno brže od prosječne stope rasta turizma", kaže Ivandić i dodaje da će do 2030. godine trećina stanovništva imati više od 65 godina – a to je populacija najviše zainteresirana za taj vid turizma.

Zdravstveni turizam je sve ono što korisnik može doživjeti u destinaciji, a ne samo zdravstvena usluga, smatra direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić. Stoga se nastoji objediniti smještajna, gastronomska, sportska i drugi oblici ponude koji zanimaju korisnike zdravstvenog turizma i njihovu pratnju.  

Podrška državne administracije preduvjet je organiziranog razvoja zdravstvenog turizma, ističe pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura, koji očekuje da će i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica bolje prepoznati potencijal zdravstvenog turizma. "To je osnova cjelogodišnjeg turizma", smatra Bura. 

Organizator foruma je Turistička zajednica Grada Crikvenice uz Thalassotherapiju Crikvenica i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera. Javlja Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.