Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvarner je ovog ljeta hit destinacija, u kolovozu već 75% lanjskog prometa!

10.08.2020.

14:27

Autor: Neva Funčić

Uživanje uz dupine pokraj Cresa (Foto: TZ Kvarnera)

Uživanje uz dupine pokraj Cresa (Foto: TZ Kvarnera)

Foto: - / -

Zahvaljujući blizini, sigurnosti i kvaliteti ponude, Kvarner je ovog ljeta postao hit destinacija - individualni gosti stižu u velikom broju: do 10. kolovoza ostvareno je 56 posto prošlogodišnjih rezultata, a početkom kolovoza kapaciteti su popunjeni čak 75 posto.

Zbog pandemije koronavirusa, u planiranje sezone se išlo oprezno, s prognozama na otprilike 25 do 30 posto lanjskih rezultata. No s otvaranjem granica i toplijim vremenom, u lipnju su počeli stizati gosti, da bi u prvom tjednu kolovoza Kvarner dosegao 75 posto lanjskoga turističkog prometa. Prepoznali su nas gosti sa sjevera Europe, najviše Nijemci, koji su po broju dolazaka na čak 93 posto lanjskih rezultata, istaknuo je predsjednik Turističke zajednice Kvarnera Zlatko Komadina.

Prema prvim preliminarnim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od 1. do 9. kolovoza ostvareno više od milijun dolazaka i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju. Najviše je noćenja ostvareno u Istri (1,7 milijuna), na Kvarneru (1,4 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji (po 1,3 milijuna noćenja). 

U ovom trenutku, prema riječima direktorice Turističke zajednice Kvarnera Irene Peršić Živadinov, na Kvarneru se odmara 160 tisuća gostiju, a u lipnju i srpnju bilježimo najbolju popunjenost i najveći indeks noćenja u komercijalnom smještaju u usporedbi s ostalim jadranskim županijama.

U srpnju je ostvareno 3,9 milijuna noćenja, što je 69 posto u usporedbi s prošlom, inače rekordnom turističkom godinom. Dobar trend se nastavlja i u kolovozu, kad je samo u prvih osam dana ostvareno milijun i 277 tisuća noćenja, što je 75 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupno je od početka godine Kvarner ostvario gotovo milijun dolazaka i 6.792.000 noćenja gostiju, što čini 56 posto lanjskoga turističkog prometa. U strukturi smještaja najbolje rezultate ostvaruju privatni iznajmljivači, drugi izbor gostiju su kampovi, potom hoteli, a dobre rezultate ostvaruje i nautički sektor.

Gosti najviše vole otoke Krk, Rab i Lošinj, kao i Crikveničko-vinodolsku rivijeru, a prvo se traži najskuplji smještaj - vile s pet zvjezdica imaju 86 posto prošlogodišnje popunjenosti.

"Mi već godinama ulažemo u podizanje kvalitete turističke ponude, što se pokazuje dobrom strategijom koja donosi održive rezultate, manje opterećenje infrastrukture i dugoročno veću dobit", rekla je Peršić Živadinov. Poslušajte izjave:

Komadina: Kvarner je hit ljeta, pripremila Neva Funčić

Peršić Živadinov: Gosti cijene kvalitetu, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.