Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvarner je siguran, ali Austrijanci i Talijani odlaze

17.08.2020.

13:49

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U našoj je zemlji trenutačno 760 tisuća gostiju. U Hrvatskoj je ostvareno 70 posto lanjskog turističkog prometa, a Istra i Kvarner bilježe još bolje rezultate. No zbog odluka dijela zemalja o uvođenju testiranja na koronavirus pri povratku iz naše zemlje, gosti odlaze, a rezervacije se otkazuju.

Oko 60 posto austrijskih gostiju koji su boravili na Kvarneru, ovog je vikenda prekinulo odmor kako bi se ranije vratili u svoju zemlju. Oko dvije i pol tisuće Talijana učinilo je isto, kaže direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Kaže kako u razgovoru s gostima doznaje da se oni ovdje osjećaju sigurnije nego u svojim zemljama i ne vide razlog za obavezna testiranja, ali svaka država ima pravo na svoje izvanredne mjere. U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, organizirana su testiranja na kvarnerskim otocima Cresu i Lošinju, a do sada je obavljeno 167 testova za turiste.

Iako je Kvarner u kolovozu trenutno na 75 posto rekordnih prošlogodišnjih rezultata, a za cijelu godinu turističke brojke su se popele na 60 posto, trend se s odlukama o zatvaranju susjednih zemalja okreće, upozorava Peršić Živadinov. Kaže kako pokušavaju komunicirati razlike u sigurnosti hrvatskih regija, ali je pitanje koliko to zemlje koje zbog korona krize žele zadržati domaće goste uopće zanima.

Čak 40 posto gostiju koji dolaze s njemačkog tržišta ostaju i dalje, ali Talijani, Austrijanci i Slovenci otkazuju rezervacije. Ukoliko se odluke susjeda ne promijene, to će se znatno odraziti i na posezonu, očekuje Peršić Živadinov. Poslušajte:

Irena Peršić Živadinov - turizam, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.