Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvarner: uspješno testiran pilot program zdravstvenog turizma namijenjen američkom tržištu

12.11.2022.

17:14

Autor: Tatjana Sandalj

Mediteranska prehrana je samo dio zdravog stila života kojeg valja usvojiti

Mediteranska prehrana je samo dio zdravog stila života kojeg valja usvojiti

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

U proljeće bi iz Sjedinjenih američkih država na Kvarner mogli stići prvi gosti, korisnici programa zdravstvenog turizma nastalog suradnjom Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera s Udrugom hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP). Na Kvarneru je protekloga tjedna boravila radna skupina za provjeru pilot programa zdravstvenog turizma namijenjenog ljudima koji promjenom stila života žele unaprijediti zdravlje.

I zadovoljni su doživljenim u Gorskom kotaru, Opatiji, na Učki... iako program treba još doraditi kako bi ga se od proljeća moglo nuditi kao personalizirani program zdravstvenog turizma, govori Steven Pavletić, svjetski priznati onkolog i predsjednik ACAP-a. 


Riječ je o udruzi koja okuplja 2,5 tisuće američkih profesionalaca različitih struka, a hrvatskog porijekla. Prije nekoliko godina pokrenuli su znanstveno utemeljen razvoj programa zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, u kojem su predviđene tri razine, obzirom na zdravstveno stanje potencijalnih korisnika. 


Prvi pilot program namijenjen je onima koji su najmanje bolesni, ali žele zdravije živjeti i naučiti kako to činiti. Stoga je predviđen rad s njima prije nego dođu u Hrvatsku, a onda i boravak na Kvarneru. Drugi dio programa rezultat je dvogodišnje suradnje ACAP-a s Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera, što je ove godine formalizirana i potpisivanjem ugovora o suradnji. 


Članice klastera pripremile su integrirani medicinski i wellness program kojem su dodale aktivnosti na otvorenom, gastro i enološki segment, pri čemu je naglasak na učenju o mediteranskoj prehrani, te aktivnosti vezane uz kulturne sadržaje. 


Malo je programa zdravstvenog turizma u svijetu osmišljeno na sličan način, a koji su funkcionalni i održivi, ističe Pavletić i dodaje da u kreiranju programa svakako treba voditi računa i o cijeni, jer je želja ACAP-a da pomoć u održavanju zdravog stila života ponudi što širem krugu ljudi. 


Program se radi u suradnji s članicama klastera Kvarnera, ali i hrvatskim ministarstvima, pa bi mogao postati model kakav bi se implementirao i u drugim regijama Hrvatske.


Program su komentirali Pavletić i predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir Mozetič, poslušajte: 

Akademskih kvarat ure sa Stevenom Pavletićem

Vladimir Mozetič: mogli bismo biti model za ostatak Hrvatske

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Poslušajte u Slušaonici