Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvarner za Uskrs očekuje pedesetak tisuća noćenja

15.04.2017.

08:24

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uskršnje blagdane na Kvarneru provodi velik broj turista. Samo je na opatijskoj rivijeri oko pet tisuća uglavnom inozemnih gostiju. Najviše ih dolazi iz Austrije i Njemačke, u kvarnerskom turizmu tradicionalno najjačih tržišta. Otvoreno će biti stotinjak hotela i očekuje se oko 50 tisuća noćenja.

U Opatiji je otvoreno tridesetak hotela, u kojima je za goste pripremljena uskrsna čestitka s programom uskrsnih događanja, poziv na uskrsni doručak te informacija s kalendarom događanja u ovoj godini, koja bi mogla zanimati sve posjetitelje Opatije. I to na pet stranih jezika.

Obistinjuju se dobre najave i trud uložen u promociju kvarnerskoga turizma, kaže direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Povećanje broja turista bit će između 20 i 25 posto, očekuje se pedesetak tisuća noćenja u narednim danima, govori Peršić Živadinov o ovogodišnjem turističkom Uskrsu.

Otok Krk nosi trećinu turističkoga prometa Kvarnera, a uz goste iz Austrije i Njemačke omiljena je destinacija susjedima Slovencima. Jedini i jedinstveni vinski hotel u Hrvatskoj, Vinotel Gospoja otvoren protekloga ljeta u Vrbniku, slavi prvi Uskrs. Svi kapaciteti su popunjeni, kaže vlasnik Franjo Toljanić, a buking je odličan i za svibanj i lipanj.

Turistički djelatnici kažu da je Uskrs ogledalo turističke godine. Ona bi, prema bukingu, trebala biti odlična, kaže ministar turizma Gari Capelli. "Sigurno ćemo ići iznad svih europskih prosjeka povećanja, koji je za ovu godinu između tri i četiri posto", govori ministar i dodaje da će neke hrvatske regije, poput Kvarnera, ostvariti i značajno veći rast.

To je u skladu sa Strategijom razvoja hrvatskoga turizma do 2020. godine, koja predviđa povećanje turističkoga prometa za desetak posto i prihode od 14 milijardi eura. Osim na noćenjima, to će se ostvariti i u kvaliteti: već ove godine trebalo bi se otvoriti između 40 i 50 novih hotela s četiri i pet zvjezdica. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.