Hrvatski radio

Radio Rijeka

KvarnerExtrem - Primjena novih tehnologija u slučaju ekstremnog vremena

14.01.2023.

13:12

Autor: Helena Šupraha / Hina

Poplava u Malinskoj

Poplava u Malinskoj

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U sklopu projekta KvarnerExtrem uskoro bi trebao proraditi novi sustav mjernih uređaja i mobilne aplikacije, koji će u realnom vremenu slati informacije o tuči i jakoj kiši na području Kvarnera te pridonijeti pravodobnom informiranju kvarnerskih poljoprivrednika.


Projekt Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale pojavom ekstremnog vremena KvarnerExtrem privodi se kraju, nositelj mu je Hrvatsko meteorološko društvo (HMD), a partner Udruga Eko Kvarner. Projekt, koji je vrijedan 64 tisuće eura, financira se 85 posto iz Europskoga socijalnog fonda, a iz državnog proračuna 15 posto.


Tuča i jaka kiša često iznenada uzrokuju teškoće i štete u poljoprivredi i prometu, a nakon tuče javlja se i opasnost od razvoja raznih bolesti na poljoprivrednim kulturama. Istodobno, dojave o stanju na cestama uglavnom se odnose na glavne prometnice, a za neke sudionike stižu prekasno.


Zato je osmišljen projekt koji bi trebao pridonijeti očuvanju kvalitete poljoprivrednih proizvoda, kontroli i lakšem dokazivanju štete u poljoprivredi te krivnje u prometu kod osiguravajućih društava, većem stupnju pripravnosti sudionika u prometu i interventnih službi, smanjenju nezgoda u prometu, boljoj koordinaciji javnih službi te manjem opterećenju zdravstvenog sustava.


Osim toga, projekt će znanstvenoj zajednici omogućiti dobivanje novih i relevantnih informacija.


Na sedam mjesta postavljeni mjerni instrumenti za registriranje tuče, sugradice i jake kiše


Po riječima predsjednice HMD-a i voditeljice projekta Vesne Đuričić, lani su na sedam lokacija na Kvarneru - na otocima Krku, Cresu, Rabu, Pagu te u Novom Vinodolskom postavljeni mjerni instrumenti za registriranje tuče, sugradice i jake kiše. Podaci s mjernih instrumenata skupljat će se na jednome mjestu na internetu i bit će dostupni korisnicima.


U sklopu projekta razvijena je i mobilna aplikacija za pametne telefone koja će u realnom vremenu informirati poljoprivrednike, tijela lokalne vlasti, sudionike u prometu, medije, interventne službe i zainteresiranu javnost o pojavi tuče i jake kiše na Kvarneru.


Objasnila je kako će korisnik nakon početka tuče ili jake kiše s mjernog uređaja u roku od minute dobiti informaciju o tome te će moći, primjerice, obići svoje nasade, planirati mjere zaštite i spriječiti štetu, ili će, pak, ako je udaljen od nasada, angažirati nekoga da to učini.


Aplikacija će omogućiti dvosmjernu komunikaciju između nositelja projekta i krajnjih korisnika, jer će svi koji se žele koristiti aplikacijom i primati podatke s mjernih uređaja moći u bazu podataka dostavljati svoje podatke i svoja zapažanja o vremenu.


Vesna Đuričić najavila je da će se 17. siječnja na Krku održati radionica na kojoj će svi korisnici i lokalna zajednica biti upućeni u korištenje aplikacije i slanje podataka.


Istaknula je da se volonteri i potencijalni korisnici sustava - vinari, maslinari, voćari i ostali poljoprivrednici, sudionici u prometu, vlasnici fotonaponskih panela i drugi koji žele prijavljivati svoja opažanja o ekstremnom vremenu, tuči i jakoj kiši te o vjetru i mrazu i dalje mogu javljati i za suradnju.


Na kvarnerskim otocima tuča jedan dan na godinu


Prema podacima iz HMD-a, a na osnovi rada Damjana Jelića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u u Zagrebu, na Kvarneru se tuča u prosjeku javlja jedan dan na godinu na otocima te između jednog i dva i pol dana na priobalnom dijelu. Ubuduće bi tuča mogla biti i češća, što pokazuje analiza trenda. 


Posebnost Kvarnera jest da je pojava tuče jednako vjerojatna u bilo kojem dijelu godine. Učestalost intenzivne tuče je oko 25 posto, što znači da će na pojedinoj lokaciji svaka četvrta tuča ostaviti znatnije posljedice, a trendovi sugeriraju da je i taj postotak u blagom porastu.


Poslušajte kada biste mogli koristiti novu aplikaciju, govori Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner:

KvarnerExtrem predstavlja Vjeran Piršić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.