Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvarnerske stomatologe posjeti 50 tisuća stranaca na godinu

20.11.2016.

16:28

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zdravstveni turizam na Kvarneru produljuje pred i posezonu, a vodeće mjesto za sada u tom području imaju kvarnerski stomatolozi. Njihove usluge, prema procjenama, koristi oko pedeset tisuća stranaca na godinu, najviše Talijana.

Po riječima menadžera Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Alfreda Frankovića, procjena je da se u svim stomatološkim klinikama na Kvarneru, a najviše u Rijeci, obavi više od pedeset tisuća usluga za strane korisnike, od kojih najveći dio na Kvarneru boravi jedan dan, a poneki dođu nekoliko puta tijekom godine.

Franković ističe da stranci dolaze zbog kvalitete usluga domaćih stomatoloških klinika, ali i zbog cijena koje su niže nego u njihovim zemljama. Oko 90 posto korisnika, kaže, dolazi iz Italije, gdje su cijene više za oko 40 posto. Ima i korisnika iz Slovenije, Austrije, Njemačke te iz skandinavskih zemalja, u kojima su cijene dentalnih usluga i do tri puta veće nego u Hrvatskoj.

U Klasteru zdravstvenog turizma Kvarnera sada je pet klinika s oko četiri stotine djelatnika, rekao je Franković, navodeći da je riječ o većim klinikama. Najveća među njima i najveća na Kvarneru ostvaruje promet od oko trideset tisuća stranih korisnika na godinu, a dnevno je posjeti i do 150 Talijana.

Neke od klinika već su razvile i vlastite smještajne kapacitete, ali najvećim dijelom svojim korisnicima osiguravaju smještaj u suradnji s hotelima ili privatnim iznajmljivačima. No, multiplikacija i potrošnja stranih gostiju tu ne staje - za njih se organizira i prijevoz, oni koriste taksije, restorane i druge usluge.

Dentalna industrija na Kvarneru nije se razvila preko noći, ocjenjuje Franković. Ona raste već dvadesetak godina, ustanove su certificirane, rade s vrhunskim materijalima i kvalitetnim kadrovima. Franković naglašava da je zdravstveni turizam Kvarnera razvijen i u drugim područjima, posebice u rehabilitaciji - fizikalnoj, kardio te u bronhijalnoj rehabilitaciji.

Zdravstveni turizam na Kvarneru očekuje potporu s državne razine – prvenstveno veću promidžbu zdravstvenog turizma i produljenje pred i posezone - a to je, kaže Franković, naznačeno i u nacionalnoj strategiji razvoja turizma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.