Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije "Fiumare"

24.05.2019.

16:34

Autor: Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije "Fiumare" održat će se u Rijeci od 28. svibnja do 5. lipnja. Festival okuplja 30 programskih partnera, 10 gostujućih udruga, a u devet dana na 25 lokacija, održat će se stotinu raznih događanja, izložbi, predavanja na temu mora i maritimne baštine.

Krajem mjeseca svibnja na Korzo će uploviti tradicijske barke, a to znači samo jedno – zajedno s barkama u Rijeku uplovit će i "Fiumare". Festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem do 5. lipnja svakodnevno će nas vraćati "100 godina u prošlost", u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, "Fiumare" će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a uz Korzo, tradicijske će barke zauzeti i cijeli riječki akvatorij i luku.

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja, samo su dio programa koje nudi "Fiumare". 

Festival zajednički organiziraju Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre -"Tradicijska jedra Kvarnera i Istre", Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera i Lučka uprava Rijeka. Program 8. Festivala "Fiumare" potražite na internetskim stranicama Turističke zajednice grada Rijeke. Poslušajte:

Festival "Fiumare", pripremila Nina Deranja

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.