Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvarnerski turizam na razini rekordne 2019.

08.09.2022.

15:56

Autor: Hina

Češki turisti stigli u Rijeku

Češki turisti stigli u Rijeku

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Na Kvarneru je od početka siječnja do kraja kolovoza ostvareno više od 13 milijuna turističkih noćenja, što je na razini rekordne 2019. godine te 27 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani, podaci su iz Turističke zajednice Kvarnera.

Najposjećeniji su otok Krk s 5,4 milijuna noćenja, cresko-lošinjski otoci s 2,8 milijuna noćenja te Crikveničko-vinodolska rivijera s 2,6 milijuna noćenja. Najviše turista dolazi iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske i Austrije, zatim Italije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke i Nizozemske.


U objektima u domaćinstvu boravilo je najviše turista, a ostvarili su 6,8 milijuna noćenja. U kampovima je bilo 3,3 milijuna noćenja, a u hotelima 2,5 milijuna noćenja.


Najveće povećanje broja noćenja i dalje je u objektima visoke kategorije, odnosno onima s pet zvjezdica 30 posto više u usporedbi s 2019. Smještaj visoke kategorije je odlično popunjen i za njim je velika potražnja tijekom cijele turističke godine.


Hoteli s pet zvjezdica imali su 13 posto više gostiju, kampovi 19 posto više, a objekti u domaćinstvu s pet zvjezdica 63 posto više noćenja u odnosu na 2019.


I nautičari su ostvarili više noćenja, 16 posto, a najbrojniji su nautičari iz Njemačke, Austrije, Hrvatske, Italije i Češke. Najviše nautičkog prometa ostvareno je u marinama u Puntu, Rijeci i Novom Vinodolskom.


Iz TZ Kvarnera ističu da u odnosu na 2019. raste potražnja za aparthotelima, heritage hotelima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu ili na OPG-u, dok se kod nekomercijalnog smještaja u kolovozu bilježi pad od 30 posto, ali to, kažu, ukazuje na problem neprijavljivanja gostiju.


U srpnju i kolovozu su objekti s pet zvjezdica ostvarili 35 posto više noćenja, a u prvih šest mjeseci 22 posto više u usporedbi s istim mjesecima 2019.


Tijekom kolovoza je ostvareno gotovo pet milijuna turističkih noćenja, što je na razini kolovoza 2019. te četiri posto više nego u kolovozu 2021.


Po riječima direktorice Turističke zajednice Kvarnera Irene Peršić Živadinov, dobre su i najave za posezonu, posebice nautičara te kongresnih gostiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.