Hrvatski radio

Radio Rijeka

Labirint filantropije na riječkome Korzu: za dobročinstvo i čovjekoljublje

30.09.2016.

14:42

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šareni kartonski likovi ljudi i životinja s porukama, postavljeni u obliku labirinta, instalacija je što su je Riječani danas do 14 sati mogli razgledati na riječkome Korzu. Riječ je o projektu "Labirint filantropije", nastalim u suradnji nekoliko udruga civilnog društva iz Istre i Rijeke.

Nakon Gospića, Karlovca i Umaga, labirint napravljen u cilju promicanja čovjekoljublja i dobročinstva, danas je osvanuo na riječkome Korzu. Sutra će u Pulu, a nakon toga u Poreč. "Filantropija nije samo darivanje novaca. Možemo biti filantropi ako darujemo svoje vrijeme ili znanje", kaže aktivistkinja Fani Bugarin Šoljan.

Kretanje kroz labirint potiče spoznaju o važnosti filantropskog pristupa rješavanju problema i suradnji sa zajednicom. Labirint su dizajnirale Marijana Martinčić i Barbara Galant "kao mjesečev labirint koji utjelovljuje ženski princip energije i sam po sebi donosi brigu za sve ljude oko sebe, s naglaskom na one koji imaju posebne potrebe i  drukčije senzibilitete", kažu dizajnerice.

Kako su reagirali prolaznici? "Djeca su spontano ulazila u labirint i pisala poruke, kao mali filantropi, dok su odrasli više rezervirano stajali sa strane", rekla je Fani Bugarin Šoljan. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.