Hrvatski radio

Radio Rijeka

Laburisti će zbog TIBO-a kaznenim prijavama protiv Oreškovića i Karamarka?

21.03.2016.

15:01

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik i zastupnik Hrvatskih laburista Tomislav Končevski upozorio je u Saboru na važnost očuvanja proizvodnje u matuljskoj Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO). Najavio je kaznenu prijavu protiv Oreškovića i Karamarka ako država radnicima uskoro ne isplati plaće.

Tomislav Končevski je, nakon stanke u Saboru koju je zatražio u ime Kluba laburista, upozorio da radnici TIBO-a, tvrtke u državnom vlasništvu, nisu dobili sedam uzastopnih plaća te da se TIBO bori za goli opstanak. "Podsjećam da se Laburisti nisu libili podnijeti kaznenu prijavu protiv bivšeg premijera Zorana Milanovića. Ne riješi li se pitanje TIBO-a, isto ćemo učiniti i protiv Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka, koji je odgovoran za upravljanje državnom imovinom", kazao je Končevski.

Dodao je kako se nada da Vladi upravljanje državnom imovinom ne znači isplatiti radnike, a zemljište TIBO-a prodati strancima. Ocijenio je da TIBO-ov proizvod nema alternativu na hrvatskom tržištu te da tvornica opskrbljuje sva brodogradilišta. "Ne smijemo TIBO prepustiti interesnim lobijima koje ne zanima proizvodnja, nego samo zemljište na privlačnoj lokaciji. Brodogradnja je uvijek bila hrvatski ponos i trebamo je zadržati", rekao je Končevski.

Predložio je da se stečaj riješi u suradnji s pulskim Uljanikom, koji je TIBO-u pozajmio 8,5 milijuna kuna. Pozvao Vladu i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) da učine sve što mogu kako bi se očuvala proizvodnja u TIBO-u.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.