Hrvatski radio

Radio Rijeka

Laburisti: Ima li spasa za "3. maj"?

11.03.2018.

13:13

Autor: Saša Vuksan

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Laburisti Primorsko-goranske županije zahtijevaju hitno angažiranje Uprave Uljanik grupe, Uprave "3. maja", te Vlade Republike Hrvatske kako bi brodogradilište "3. maj" i njegovi radnici nastavili s radom.

U svome priopćenju ističu kako smo ponovno svjedoci nebrige Vlade Republike Hrvatske za Primorsko-goransku županiju, a nesposobna Plenkovićeva Vlada, koja je pridonijela lošoj situaciji u "3. maj-u", ne poduzima ništa.

Hrvatski laburisti - Stranka rada zahtjevaju od Vlade i od obje uprave da se u najkraćem roku pokrene proizvodnja, osiguraju sredstva za nabavku materijala, da se zajamči da će u "3. maj-u" kao dijelu Uljanik grupe opstati brodograđevna djelatnost te ono najvažnije - garanciju za radnike, redovnu isplatu njihovih plaća te poštivanje svih ostalih prava iz radnog odnosa. 

Priopćenje donosimo u cijelosti: "Ponovno smo svjedoci nebrige Vlade Republike Hrvatske za Primorsko-goransku županiju. Nakon debakla s nametanjem štetnog LNG terminala našoj županiji, stiže nova pljuska. Nesposobna Plenkovićeva Vlada, koja je pridonijela lošoj situaciji u "3. maju", ne poduzima ništa kako bi zaustavila uništavanje našeg najvećeg brodogradilišta u Rijeci.  

Danas, nekoliko mjeseci nakon završetka petogodišnjih programa restrukturiranja dijela hrvatskih brodogradilišta, hrvatska brodogradnja se ponovno nalazi na prekretnici. 

Jedno od brodogradilišta koje je prošlo kroz težak i mukotrpan proces restrukturiranja je 3. maj Brodogradilište, privatizirano od strane Uljanik grupe, čiji je zadatak bila tehničko tehnološka obnova, popunjavanje knjige narudžbi i ostale predradnje kako bi 3. maj kraj procesa restrukturiranja dočekao spreman za otvoreno tržište.

Nažalost, sada je jasno da taj proces ni približno nije išao u tom smjeru! Trenutačno se 3. maj nalazi u situaciji da nikako ne može konkurirati na otvorenom tržištu niti u jednom segmentu. Financijskih sredstava za nabavku materijala nema, veliki broj radnika napušta brodogradilište, a oni koji još nisu otišli, iako dolaze na radno mjesto, ne rade, jer proizvodnja stoji zbog toga što nema materijala. 

Tko je kriv za ovakvu situaciju? Znamo tko nije kriv – radnici! Kao krivce u ovome Hrvatski laburisti -stranka rada vide uprave Uljanika i 3. maj-a te Vladu RH. Uprave - jer nisu vodile proces restrukturiranja po načelu dobrih gospodarstvenika, a Vladu RH jer im je to dopustila. 

U samom procesu restrukturiranja 3. maj je društvima povezanim u Uljanik grupi posudio preko 500 milijuna kuna koje su bile namijenjene za restrukturiranje, tehnološku obnovu i nabavku materijala radi normalnog funkcioniranja brodogradilišta. Dodatno, osim posuđenih 500 milijuna kuna, velika količina materijala, namjenjena za brodove koje gradi 3. maj, isporučena je Uljaniku!

Sad odjednom doznajemo da od 96 milijuna eura pomoći tzv. „rescue aid“ koje je dobio Uljanik, 3.maj-u ne može ići niti kuna, jer je to novac namijenjen za početak restrukturiranja Uljanika. Nije li i onih 500 milijuna kuna bilo namijenjeno za restrukturiranje 3. maj-a, što nije spriječilo da se trećemajski novac uplati Uljaniku!? Upravo s tih 500 milijuna kuna 3. MAJ bi sada normalno funkcionirao sa popunjenim proizvodnim kapacitetima. 

Hrvatski laburisti-Stranka rada zahtjevaju od Vlade RH i od obje uprave da trenutačne probleme što hitnije riješe. Tražimo da se u najkraćem roku pokrene proizvodnja u 3. maj-u, da se osiguraju sredstva za nabavku materijala, da se zagarantira da će u 3. maj-u kao dijelu Uljanik grupe opstati brodograđevna djelatnost te ono najvažnije - tražimo garanciju za radnike, redovnu isplatu njihovih plaća te poštivanje svih ostalih prava iz radnog odnosa."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.