Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ledeno jutro u Hrvatskoj i Europi: temperature ispod ništice, snijeg i led

09.01.2017.

09:16

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska se i jutros probudila na niskim temperaturama. Na Zavižanu -11,2°C, na Svetom Juri -17°C, u Pazinu -11°C. Rijeka se probudila na -3°C, a u 9 sati bilo je stupanj više. Tisuće kućanstava u Dalmaciji ostalo je bez vode.

Procjenjuje se da se u Splitu zamrznulo 10 posto vodovodnih cijevi. Slično je stanje u Dalmatinskoj zagori, u gradovima Trogiru i Kaštelima te na nekim otocima. Kada se tijekom dana temperature malo podignu pa se cijevi odmrznu, nastaju novi problemi jer su zbog leda mnoge cijevi popucale.

I Europa je na udaru hladnoće i snježnoga nevremena. U Moskvi je izmjereno -35°, u poljskom gradiću Zakopane -25°C. U dva mjeseca u toj je zemlji od hladnoće umrlo 56 ljudi. Skloništa za beskućnike su prepuna.

U Vatikanu je papa Franjo odredio da beskućnicima vrata budu otvorena 24 sata. Dobit će čaj, kavu i hranu. Istanbul je pod snijegom i nesvakidašnjim temperaturama ispod nule. I veći dio Sjedinjenih Država okovan je snijegom.

Za danas na riječkom području meterolozi predviđaju vrlo hladno vrijeme s burom. Temperature tek ponešto iznad ništice očekuju se uz obalu, dok će se u gorju zadržati minus. Prognozu vremena pročitajte i poslušajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.