Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Lenac" u blagom gubitku u prvom tromjesečju, Pavelin optimističan

04.05.2016.

12:01

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poslovanje Brodogradilišta "Viktor Lenac" u prvom tromjesečju ove godine bilo je slabije nego lani, obilježeno padom prihoda i gubitkom. Novi predsjednik uprave Aljoša Pavelin ističe kako mu je ključno stabilizirati kompaniju i omogućiti održivi rast.

U prvom tromjesečju brodogradilište je ostvarilo 61,1 milijun kuna prihoda ili dvostruko manje te gubitak od 11,5 tisuća kuna, dok je u istom razdoblju lani imalo dobit od gotovo 16 milijuna kuna. Predsjednik uprave brodogradilišta Aljoša Pavelin rekao da su rezultati za prvo tromjesečje u smislu prihoda slabiji u odnosu na isto razdoblje lani zbog prihoda od tadašnja dva velika projekta - preinake broda Cable Enterprise i remonta broda USS Mount Whitney, koji su lani utjecali na iznimno visoke prihode.

"Gubitak je ove godine je nastao isključivo kao posljedica tečajnih razlika, konkretno pada tečaja dolara. Međutim, ako se pogleda razina i EBITDA i EBIT-a, rezultat je bolji nego u prvom kvartalu 2015., što ostavlja određen prostor za optimizam," kaže Pavelin. Odgovarajući na upit o planu i viziji budućnosti brodogradilišta Viktor Lenac te o promjenama u poslovanju, rekao da je njegov ključni zadatak stabilizirati kompaniju u smislu što manje osjetljivosti na tržišne poremećaje i time joj omogućiti održiv rast.

"Dosadašnji predsjednik Uprave Robert Škifić u izazovnim je vremenima uspio održati kompaniju stabilnom, a sada je na meni red da je u ništa manje izazovnom okruženju povedem dalje. U Lencu vidim velik potencijal i prostor da se određenim promjenama i poboljšanjima kompanija transformira u suvremeno i dinamično brodogradilište, čiji će ključni faktori diferenciranja na tržištu biti naši ljudi, odnosno stručnost i kvaliteta koju će oni nositi", istaknuo je Pavelin.

Promjena će sigurno biti, od strateške do operativne razine, kaže Pavelin i dodaje da je naznake u kojem smjeru želi voditi kompaniju već iznio članovima Nadzornog odbora. "No, da bih bio u stanju odgovorno pokrenuti bilo kakve promjene, najprije namjeravam napraviti detaljni reality-check, kako bih zajedno sa svojim timom shvatio kako stojimo s našim portfeljem, procesima, organizacijom i resursima u odnosu na zahtjeve tržišta", kaže direktor Viktora Lenca.

Navodi da dolazi nastaviti graditi i razvijati kompaniju i osigurati joj stabilni i profitabilni rast. Vjeruje da će promjena u proizvodnji biti u smislu bržeg vremena isporuke i ušteda, a da će ih sigurno biti u području marketinga i prodaje, s aktivnijim nastupom na tržištima te istraživanju novih poslovnih mogućnosti.

Pojašnjavajući potrebu promjena poslovanja u dijelu istraživanja novih poslovnih mogućnosti, Pavelin spominje poslove vezane uz vjetroelektrane, podmorske elektrane, mogućnosti na LNG tržištu i druge, koje bi se mogle ostvarivati zajedno s partnerima ili samostalno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.