Hrvatski radio

Radio Rijeka

Liječnice KBC-a Rijeka prve u Hrvatskoj izvele liječenje glasnica botoksom

12.12.2019.

13:56

Autor: HRT - Radio Rijeka

Liječnice Vladimira Vuletić, Tatjana Šepić i Dijana Maržić (Foto: Iva Pavletić Crnić / HRT - Radio Rijeka)

Liječnice Vladimira Vuletić, Tatjana Šepić i Dijana Maržić (Foto: Iva Pavletić Crnić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U riječkoj je bolnici prvi put u Hrvatskoj izveden revolucionarni zahvat apliciranja botoksa u liječenju glasnica. Zahvat je realiziran zahvaljujući suradnji Zavoda za audiologiju i fonijatriju i Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.

Podvrgnule su mu se dvije pacijentice oboljele od spazmodične disfonije, odnosno teških poteškoća u govornoj komunikaciji.

Botox se aplicira direktno u mišić grkljana, objasnila je riječka fonokirurkinja Dijana Maržić. Zahvat se provodi u lokalnoj anesteziji, pod kontrolom ultrazvuka, a zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu i suradnji neurologa, audiologa i fonijatara, mogućnost pogreške svedena je na minimum, tumači kirurginja.

U izvođenju zahvata sudjelovale su predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju prim. mr. sc. Tatjana Šepić, fonokirurginja dr. Dijana Maržić i glavna sestra Astrid Rodin te predstojnica Klinike za neurologiju doc. dr. Vladimira Vuletić, dr. Barbara Zadković i glavna sestra Sanja Milinković.

Spazmodična disfonija je neurološka bolest koja izaziva velike poteškoće u govoru, a zahvaća uglavnom žene u dobi od 30 do 50 godina. Radi se o fokalnoj distoniji koja pripada bolestima pokreta, a točan uzrok nije poznat. Liječenjem se mogu samo smanjiti simptomi. Toksin botulinuma se ugrađuje kako bi se pacijentu pojačala masa glasnice tako da zdrava glasnica dotiče bolesnu i na taj se način pacijentu vraća glas. Postupak se, zbog prolaznog efekta botoksa, mora ponavljati.

Dosad su se pacijenti na ovakve zahvate slali u Univerzitetski centar u Ljubljani, gdje su i educirane i riječke stručnjakinje. Zahvatu u riječkoj bolnici podvrgnule su se dvije pacijentice, iz Rijeke i Slavonskog Broda. Javlja Iva Pavletić Crnić:

Liječenje glasnica botoksom, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.