Hrvatski radio

Radio Rijeka

Liječnici će i dalje na posao putovati

28.11.2021.

11:45

Autor: Nenad Lučić

Foto: Goran Kovacic  / PIXSELL

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Foto: - / -

Problem manjka liječnika sve je naglašeniji u većim, i za život povoljnijim sredinama od gradova i općina Gorskog kotara. Zato se u goranskim lokalnim samoupravama posljednjih mjeseci često mogu čuti rasprave o uvođenju dodatnih poticaja, koji bi liječnike potaknuli da ostanu u tom dijelu zemlje.

Općina Mrkopalj je zasad uspjela osigurati liječnicu, spremnu ostati u toj maloj goranskoj sredini, no uvjeta kojeg pritom treba ispuniti svjestan je općinski načelnik Josip Brozović koji dodaje kako je problem u tome što Općina Mrkopalj nema kadrovske stanove, odnosno ono s čim trenutačno raspolaže je zauzeto. Zasad su liječnici skloni izaći u susret, plaćanjem troškova stanarine, a dugoročno razmišljaju o izdvajanju određenog novčanog iznosa za izgradnju dva kvalitetnija kadrovska stana, pa bi njima mogli privući ljude.  

Dok liječnici u Gorskom kotaru ne budu mogli stanovati, morat će na posao putovati, kaže općinski načelnik Brozović te pridodaje kako s Primorsko-goranskom županijom intenzivno pregovaraju o tome da se liječnicima, koji putuju na posao, osiguraju osobna vozila, uz mogućnost da im budu na raspolaganju dvadeset i četiri sata.

U Delnicama je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić liječnicima spremna ponuditi više od stana i prijevoza:

"Stručne službe Grada Delnica osmislile su model dodjele stipendija liječnicima, koja ne bi bio  uobičajen oblik stipendiranja zbog isplate novčanih iznosa, čijom bi se visinom vezivalo liječnike da određeno vrijeme obavezno moraju ostati raditi na gradskom području.  Riječ je o nemalom, ali nužno potrebnom ulaganju od koristi za sve, a posebno starije građane, koji ne mogu zbog odlaska liječniku putovati u veće sredine."   

U Delnicama je sve vidljiviji i problem kadrovskog ekipiranja hitne medicinske pomoći, jer i to velikim dijelom ovisi o Liječnicima koji na posao dolaze iz Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.