Hrvatski radio

Radio Rijeka

Liječnici razočarani ukidanjem helikoptera; Ćorušić: Trošenje novca bezveze

09.01.2016.

14:32

Autor: Boris Kanazir, Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Živote otočana duž Jadrana od sutra više neće spašavati medicinski timovi u posebno opremljenim helikopterima. Liječnici su razočarani, HDZ-ov Ante Ćorušić smatra da netko treba odgovarati za trošenje državnog novca, a Ines Strenja Linić da smo već trebali graditi takav vlastiti sustav.

Zadnji je dan pilot-projekta Hitne helikopterske medicinske službe koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo u rujnu prošle godine. Propalo je najavljeno produženje ugovora s talijanskim tvrtkama čija su dva helikoptera polijetala iz baza na Krku i Braču za još dva tjedna. Pomoćnik tehničkoga ministra zdravlja Miljenko Bura objasnio je da nije problem cijena produženja, već administrativne prepreke tijekom privremenoga financiranja države.

Reagirao je predsjednik HDZ-ova odbora za zdravstvo Ante Ćorušić. Njegovo je mišljenje da nam ovakav projekt uopće nije trebao. "To je puno koštalo i netko bi za ovo trebao odgovarati. To je trošenje državnoga novca bezveze", rekao je Ćorušić.

Nedopustivo je govoriti o ukidanju hitne helikopterske pomoći, rekla je Mostova saborska zastupnica Ines Strenja Linić. Riječ je četveromjesečnom pilot projektu za koji je ugovorom bilo definirano da njihovi helikopteri uopće ne lete noću i u lošim vremenskim uvjetima. U takvim su slučajevima i dalje letjeli naši vojni helikopteri. "Ministar je trebao imati snage i volje, ako je mislio da je projekt dobar, da ga nastavi ili da paralelno izgradi naš takav sustav", rekla je Strenja Linić.

Doktorica Tamara Knežević liječnica je u zadnjoj medicinskoj ekipi koja će, po potrebi, poletjeti iz baze u Omišlju na otoku Krku. Razočarana je odlukom o završetku projekta Hitne helikopterske medicinske službe. Oblik pružanja hitne pomoći otočanima u protekla četiri mjeseca smatra jako dobrim, posebno za pacijente, koji su unutar jednoga sata, često i manje, bili zbrinuti u bolnici. "Letjeli smo i po lošem vremenu. Dobar je projekt i tužni smo što se ne nastavlja", rekla je doktorica Knežević.

Pacijente će u hitnim slučajevima, kao i prije HHMS-a, s otoka u bolnice na kopnu prevoziti vojni helikopteri. U njima nema medicinske opreme, što znači da ekipa u njima ne može obrađivati pacijente, a od poziva do dolaska u bolnicu može proći i nekoliko sati. Ipak, i na taj su način proteklih godina spašene stotine života. Poslušajte što su o završetku pilot-projekta Hitne helikopterske medicinske službe rekli Miljenko Bura, Ante Ćorušić, Ines Strenja Linić i Tamara Knežević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.