Hrvatski radio

Radio Rijeka

Liječnici riječkog KBC-a pacijentici ugradili želučani "pacemaker"

31.03.2016.

14:08

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Liječnici KBC-a Rijeka, prvi u srednjoj i jugoistočnoj Europi, pacijentici su u želudac danas ugradili elektrostimulator zbog kroničnog dijabetesa te čestog osjećaja mučnine i povraćanja, zbog čega nije mogla jesti i gubila je na težini.

Mlada pacijentica iz Rijeke šećernu bolest ima više od deset godina, uz česte mučnine i povraćanja. Onima koji boluju od gastropareze, posebice ako je uzrokovana dijabetesom, ne pomažu lijekovi. Jedina mogućnost je ugradnja sustava za želučanu elektrostimulaciju, istakli su kirurzi koji su predvodili operacijski tim riječkog KBC-a, Marko Zelić i gost iz Velike Britanije, kirurg Sritharan Kadirkamanathan.

"Radim te operacije više od 15 godina i najčešće operiramo mlađe ljude s dijabetesom te im tako mijenjamo život", tumači dr. Kadirkamanathan i dodaje: "Zamislite kako bi vama bilo da ne možete ići jesti u restoran jer ste cijelo vrijeme bolesni. Nakon ugradnje elektrostimulatora pacijenti najzad mogu raditi što prije nisu mogli, a prednost je što se njime i šećerna bolest bolje kontrolira."

Operacija je izvedena laparoskopski, "na one male rupice, rekli bi narodski", kako kaže dr. Zelić. "Bolesnica će provesti nekoliko dana kod nas, a onda izlazi iz bolnice", kaže Zelić i tumači: "Kod tumora odrežemo nešto, a ovdje pokušavamo poboljšati fiziološke mehanizme probavnog sustava."

Do sada je diljem svijeta uspješno ugrađeno više od osam tisuća želučanih elektrostimulatora i postoperativni rezultati su izvrsni. Vijek trajanja je do deset godina, a blagim električnim impulsima se do 80 posto smanjuju mučnina i povraćanje. 

Ugradnja želučanog elektrostimulatora u riječkom KBC-u od danas postaje redoviti dio operativnog programa. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.