Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lika i Mali Lošinj među top 100 zelenih destinacija svijeta!

16.03.2021.

10:07

Autor: HRT - Radio Rijeka

Boka Falsa (Foto: Sandro Tariba (TZGML))

Boka Falsa (Foto: Sandro Tariba (TZGML))

Foto: - / -

Na svjetskom turističkom sajmu u Berlinu (ITB), koji se ove godine održao online, proglašene su najbolje održive priče za 2021. godinu, među kojima su se našle priče dviju hrvatskih destinacija - Klaster Lika Destination i Grad Mali Lošinj.

Komisija organizacije Zelene Destinacije (Green Destinations Story Awards Jury) podijelila je TOP 100 destinacija 2020. u ukupno 6 kategorija te, prema dostavljenim materijalima, odabrala najinovativnije i najodrživije, a jedan od bitnih kriterija bila je i mogućnost primjene primjera dobre prakse u drugim destinacijama diljem svijeta.

Klaster Lika Destination dobitnik je treće nagrade u kategoriji Otoci i priobalje (Islands & Seaside) s pričom Lokalni proizvodi u funkciji razvoja destinacije, a Grad Mali Lošinj uvršten je među top 6 finalista u kategoriji Zajednice i Kultura (Communities & Culture), s pričom Integrirano upravljanje kvalitetom u destinaciji (Integrated Quality Management Destination Lošinj).

Destinacija Lika je po mnogočemu jedinstvena jer objedinjuje prekrasan kontinentalni dio, planinski masiv Velebit kao jedinstveni park biosfere i primorski dio koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Radi se o području koje obuhvaća 3 nacionalna parka, park prirode, pećinski park te niz drugih prirodnih fenomena. Većina ovog područja jedinstven je primjer bogate bioraznolikosti, što je odličan preduvjet za proizvodnju vrhunske hrane koja je stavljena pod jedinstveni brend Lika Quality i upravo zahvaljujući tom projektu destinacija Lika osvojila je ovu hvalevrijednu nagradu.

 "Na nedavnom izboru za TOP 100 održivih destinacija svijeta Lika je po prvi put osvojila ovu svjetsku nagradu, ali ne samo to. Naime, unutar tog popisa je odabrana među najboljih 15" istaknula je Petra Kovačević, voditeljica Klastera Lika Destination“.

Otok Lošinj, poznat kao otok vitalnosti, je brend koji teži održivom i odgovornom turizmu još od 2006. godine, i smatra ga se jednim od predvodnika održivog razvoja u Hrvatskoj.

Natjecanje za 100 održivih destinacija organizira se kako bi se istaknule relevantne i istinite priče o održivom i odgovornom turizmu, koje služe kao inspiracija drugim destinacijama, turoperatorima i, krajnjim korisnicima - putnicima. Poslušajte razgovore:

Petra Kovačević o Klasteru Lika, pripremila Vedrana Lisica

Direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković, pripremio Albert Petrović

Lički brend hrane Lika Quality (Foto:  Lika Quality)

Lički brend hrane Lika Quality (Foto: Lika Quality)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.