Hrvatski radio

Radio Rijeka

Linearni rast oboljelih, maksimalne kazne za krivotvorenje propusnica!

27.03.2020.

08:52

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: POOL / Pixsell

Foto: POOL / Pixsell

Foto: - / -

Od četvrtka u 16 sati u Hrvatskoj je 56 novozaraženih od koronavirusa, ukupno 551, tijekom 24 sata bilo je 70 novooboljelih, što znači da broj još uvijek raste linearno, izvijestio je na konferenciji na novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Vili Beroš objavio je da je na koronavirus ukupno testirana 4.482 osoba, 524 u posljednja 24 sata. Prosječna dob oboljelih je 48 godina, većina su muškarci, 54 posto, a 46 posto je žena. Četvrtina oboljelih je u dobi iznad 60 godina.

Tužna je vijest, rekao je Beroš izražavajući sućut obitelji, da je od koronavirusa preminula i treća osoba, onkološka bolesnica iz Osijeka. Ali je optimistično, dodao je, da se od bolesti u Hrvatskoj oporavilo 37 osoba: "Nadamo se da će najveći dio bolesnika pokazati znakove oporavka i da ćemo zajedničkim naporima doći do toga", zaključio je Beroš. 

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović pojasnio je dvije nove odluke o radu dijela specijaliziranih trgovina koje su donijete jer: "Rastemo linearno što ukazuje na to da se građani sve više i sve bolje pridržavaju uputa", istaknuo je.

Kako bi se pomoglo opskrbi građana i održavanje poslovanja donijeta je odluka koja dopušta rad specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica. Ministar Božinović je rekao da čeka izvješća lokalnih stožera civilne zaštite općina i gradova o tome da su na zatvorenim tržnicama provedene sve preventivne mjere i da je rad moguće organizirati uz poštivanje svih uputa epidemiologa. Odluka će stupiti na snagu tijekom dana i specijalizirane trgovine na tržnicama trebale bi biti otvorene od subote ujutro. 

Isto se odnosi i na trgovine građevinskim materijalom u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji, obzirom na potrebe građana u situaciji poslije potresa. 

"Dokle god postoji linearni rast mi ćemo popuštati mjere kako bi sve više i optimalnije funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima", rekao je Božinović.

Obzirom na pojavu osoba koje se predstavljaju kao volonteri Crvenog križa i za uslugu traže novac, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt rekao je da svakoga dana u Hrvatskoj oko 2.000 volontera i 638 zaposlenika Crvenog križa pomažu najugroženijim sugrađanima.

"Pokretani su čovjekoljubljem, a ne novcem! Ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac da bi vam donijeli namirnice ili lijekove i molim sve one koji su bili suočeni s time da to istoga trena prijave policiji" pozvao je Markt. Volonteri i djelatnici Crvenog križa skrbe za sve za koje su to činili i ranije te za dodatnih 10 tisuća obitelji. Markt je upozorio da volonteri ipak nisu kurirska služba i zamolio: "Zovite ih samo ako drugačije ne možete na 0800 11 88!"

Davor Božinović izvijestio je da je mjere samoizolacije do sada kršila 781 osoba. Postoje izvješća i o krivotvorenju propusnica za kretanje, potvrdio je i poručio: "To je vrlo ozbiljno kazneno djelo i za takve neće biti oprosta. Kazna je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, a u ovoj situaciji se neće izricati minimalne kazne!" Izvijestio je i da se priprema aplikacija koja će na minimum smanjiti mogućnost krivotvorenja propusnica.

Ministar Beroš je potvrdio da rade na organizaciji testiranja svih zdravstvenih radnika te najavio formiranje punktova za uzimanje briseva, tzv. ambulanti za visoku temperaturu. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da će danas biti izdan dokument s pojačanim mjerama higijene i distanciranja za sve ustanove socijalne skrbi.

Konferenciju za novinare nacionalnog Stožera možete pogledati OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.