Hrvatski radio

Radio Rijeka

Linić: Nije to kritika, nego klevete i uvreda!, Šota: Ne osjećam se krivom!

12.01.2016.

18:30

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Općinskome sudu u Rijeci počela je rasprava u dvjema privatnim tužbama Slavka Linića protiv Slavice Šote, koje se vode kao jedinstven postupak i u kojima je tereti za tri kaznena djela - dvije klevete i uvredu. Ona se, kaže, ne smatra krivom.

Slavko Linić tereti Slavicu Šotu iz Riječkoga pokreta otpora da je 17. rujna 2014., tijekom javnog istupa na Korzu, iznijela neistinu rekavši da "postoji dokumentacija kako je Linić vrh organizirane kriminalne organizacije" te da je time počinila klevetu.

Kako je rečeno tijekom rasprave, riječ je o tekstu kojim je portal Index.hr, pod svojim naslovom "Optužila Linića za kriminal, pa završila u pritvoru", prenio Hininu vijest. Linić je naveo da je Šota 17. prosinca 2014., kao svjedok u postupku koji je on pokrenuo protiv Indexa, izjavila da "i u ostalim medijskim istupima koristi iste riječi za Linića - Don Linić", čime je počinila kazneno djelo uvrede. Istoga je dana izjavila kako "na pitanje zašto tužitelja naziva Don Linić, odgovara zato što je on vođa korupcije", čime je ostvarila sva obilježja klevete.

Šota je rekla da će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, a njezin branitelj Goran Marjanović da je zadaća suda utvrditi granice javnih istupa do kojih javna osoba mora trpjeti određenu vrstu kritika. Dodao je da će obrana dokazati da nijedan istup nema obilježja uvrede i klevete te da je optužena djelovala isključivo u javnom interesu i radi ostvarivanja ciljeva udruge kojoj pripada.

Linić je rekao kako smatra da treba raditi razliku između kritičkog pristupa i onoga u kojem se "ukazuje da bi on djelovao nezakonito i nezakonito stjecao sredstva" te da uporaba riječi "Don" nije kritika, nego tvrdnja o nezakonitom djelovanju.

Na članak u vezi s prvom optužbom upozorila ga je supruga, a u vezi s drugom izjavio je da je pročitao zapisnik sa sudske rasprave. Vidio je da Šota nastavlja s uvredama i oslovljava ga s "Don", misleći pritom na to da je vođa mafije i korumpirani političar. Dodao je kako je dobio informaciju da je Šota ovih dana o njemu pisala i na svojemu poslovnom prostoru u Starčevićevoj ulici.

Naveo je da Šotu nije poznavao, da mu je jednom prišla kao građanka na manifestaciji na Korzu te da kao ministar financija nije znao je li se u vezi s njom provodila bilo kakva obrada Porezne uprave.

Nikada nije bio na razgovorima u DORH-u ili Uskoku kao osumnjičenik, a u vezi s napisima u tisku o privatizaciji Jadranskoga pomorskog servisa rekao je kako nikada nije imao niti ima račun u Trstu niti u bilo kojoj banci izvan Hrvatske, te da je i Državno odvjetništvo utvrdilo da nije imao račun u talijanskoj banci. Rasprava će biti nastavljena 18. veljače.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.