Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lista za Rijeku: Hitno urediti Trg Riječke rezolucije i palaču Municipija!

31.01.2019.

12:52

Autor: Iva Pavletić Crnić

Predrag Miletić, Laura Marchig i Darko Cvitković (Foto: Lista za Rijeku)

Predrag Miletić, Laura Marchig i Darko Cvitković (Foto: Lista za Rijeku)

Foto: - / -

Lista za Rijeku već duže vrijeme inzistira na uređenju Trga Riječke rezolucije i pročelja palače Municipija, a o toj temi raspravljalo se prije godinu dana na tematskoj sjednici gradskog Odbora za kulturu kada je donesen zaključak da je ovakvo stanje neodrživo.

Rečeno je to danas na konferenciji za novinare Liste za Rijeku održanoj upravo na ovom povijesnom riječkom trgu. "Palača Municipija neprimjereno se koristi, a Rijeka svoju povijesnu gradsku vijećnicu i trg marginalizira", rekao je to vijećnik Liste za Rijeku Predrag Miletić te dodao što konkretno traže od gradskih vlasti.

"Tražimo da gradonačelnik trenutno zabrani bilo kakvo parkiranje na trgu, da počne planiranje obnove fasade palače Municipija, da se počne planirati da se palača Municipija počne adekvatno koristiti u protokolarne svrhe za potrebe Grada", ističe Miletić.

Lista za Rijeku već duže vrijeme inzistira na uređenju ovog trga i pročelja palače pa se to našlo i u njihovim amandmanima na proračun grada za 2018. Prije točno godinu na tematskoj sjednici Odbora za kulturu na inicijativu vijećnika Liste za Rijeku Predraga Miletića raspravljalo se upravo o palači Municipija te je donesen zaključak da je ovakvo stanje zgrade i trga neodrživo", istaknula je na današnjoj tiskovnoj konferenciji članica predsjedništva Liste za Rijeku Laura Marchig.

"Palača Municipija vapi za vanjskim uređenjem i revitalizacijom unutrašnjeg prostora za koji smatramo da se potpuno neprimjereno koristi. Sadašnjim sadržajima koji se nalaze u palači Municipija apsolutno im nije mjesto u staroj gradskoj vijećnici. Rijeka je izgleda jedan od vrlo rijetkih gradova Europe koji svoju staru gradsku vijećnicu i povijesni trg ispred nje marginaliziraju i koriste na neadekvatan način", ističe Miletić.

"Naši prijedlozi se temelje na sličnim primjerima širom Europe i takvu praksu treba preuzeti i ova gradska uprava kada je zgrada Municipija u pitanju. Tim više jer je Rijeka Europska prijestolnica kulture pa je dosadašnji odnos prema simbolu riječke komune neprihvatljiv", zaključuje Miletić. 

Član predsjedništva Darko Cvitković podsjetio je na inicijativu Liste za Rijeku da se na dva mjesta na zgradi vrate gradski grbovi koji su silom skinuti za vrijeme talijanskog fašizma, kao i postavljanje spomen ploče Giovanniju Ciotti, velikom riječkom gradonačelniku koji je i sagradio ovo zdanje. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.