Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lista za Rijeku i Demokratski savez Srba protiv fašističke ikonografije

11.09.2017.

14:40

Autor: Antonela Galić Pruša

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Ova Vlada i društvo dosegnuli su civilizacijsko dno, a premještanje HOS-ove ploče samo je nastavak predstave koju su nam pripremili vladajući. Žalosno je da u tome sudjeluju i predstavnici manjina koje predvodi Milorad Pupovac, stoga pozivamo predstavnike SDSS-a da izađu iz koalicijske vlasti."

Istaknuto je to na konferenciji za novinare u Rijeci na kojoj su o legalizaciji fašističke simbolike u Hrvatskoj govorili predsjednik Demokratskog saveza Srba Jovica Radmanović i predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

"Vjerujem da do primjene fašističke ikonografije neće doći na području Rijeke i riječke regije", rekao je Švorinić. "I ustavni stručnjaci tumače da sva tijela državne i lokalne samouprave trebaju izravno tumačiti Ustav, a ne eventualno mišljenje Ministarstva uprave - a Ustav je u tom smislu jasan: članak 39. zabranjuje poticanje na nacionalnu, rasnu ili svaku drugu mržnju", istaknuo je.

"Bilo bi jako bitno za srpsku zajednicu da srpski predstavnici ne podržavaju HOS-ove simbole, ustaške, iz NDH-a“, smatra Radmanović i dodaje kako je to poražavajuće za cjelokupno društvo. "Pogotovo za srpsku zajednicu, gdje je stradalo stotine hiljada Srba pod ustaškim režimom i sada Milorad Pupovac svojom rukom podržava te simbole i te pozdrave", rekao je Radmanović. Poslušajte izjave: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.