Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lista za Rijeku i Hrvatski laburisti: Tražimo ostavku ministra Orepića

12.03.2017.

21:46

Autor: Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lista za Rijeku i Hrvatski laburisti - Stranka rada zatražili su ostavku ministra unutarnjih poslova Orepića nakon Torcidinog napada u Bunici pokraj Senja gdje su oštetili 3 kombija i 2 vozila s navijačima Rijeke. Napad se dogodio nakon nogometne utakmice između Hajduka i Rijeke.

Lista za Rijeku zbog neshvatljivih propusta hrvatske policije i sumraka pravne države za vrijeme i nakon utakmice Hajduk – Rijeka, odigrane na Poljudu 11.ožujku, traži odgovornost hrvatske Vlade, a od ministra MUP-a Vlahe Orepića tražimo da stavi mandat na raspolaganje uz ispriku poštenim navijačima i građanima našeg grada', poručio je danas predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić

Kao što je poznato, za vrijeme same utakmice dogodio se katastrofalan propust organizatora koji su u teren dopustili ulazak naoružanog huligana te je samo hladnokrvna reakcija igrača obje momčadi, uz bijeg suca s terena, spriječio teže posljedice. Osim ovog teškog incidenta, na Poljudu se palila srpska zastava, sa sjevera u većem dijelu utakmice pozivalo na ubijanje riječkih Srba, a  predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković je u loži pogođen bocom, stoji u reagiranju Liste za Rijeku. 

Kulminacija neprihvatljivih događaja su barikade na Jadranskoj magistrali. Nakon što su huligani prometnicu blokirali bačvama i automobilima, napadnuta su vozila s navijačima Rijeke koji su se vraćali sa utakmice ali i kamenovana druga vozila sa 'sumnjivim' tablicama. I dok je Torcidinu 'balvan revoluciju' na državnoj prometnici policija pasivno promatrala, istodobno smo zaprimili mnogobrojna svjedočenja navijača Rijeke koji su u Split otputovali brodom i prema kojima se policija ponašala izrazito revnosno i rigorozno. Takve neproporcionalne reakcije i neprijateljski odnos prema građanima Rijeke smatramo potpuno neprihvatljivim pogotovo iz razloga što se ne događaju prvi put. Policija treba biti u službi građana koji ju u tu svrhu financiraju, a za sve propuste zbog kojih je ugrožena sigurnost i imovina naših sugrađana, odgovorni trebaju odgovarati, zaključuje Švorinić.

Hrvatski laburisti - Stranka rada: Odstupite ministre Orepiću ili se uhvatite posla!

Nakon najnovijih nedopustivih sigurnosnih propusta tijekom utakmice u Splitu, kao i propusta policije da osigura siguran put navijačima koji su automobilima krenuli put Rijeke Hrvatski laburisti – Stranka rada traže da ministar Vlaho Orepić odstupi sa dužnosti.

Laburisti izražavaju zabrinutost radi stanja sigurnosti u zemlji i nedopustivog divljanja na stadionu za vrijeme utakmice Hajduk-Rijeka, nacionalističkim ispadima protiv građana srpske nacionalnosti, kao i organiziranog dočekivanja i napadanja navijača na povratku s utakmice.

Da stvar bude gora, nisu napadnuti samo navijači, nego i autobus sa 16-17 godišnjim rukometašima iz Labina, koji su se vraćali sa natjecanja iz Dalmacije. Činjenica je da državni vrh lošim reakcijama šalje poruku da na takve postupke gleda blagonaklono, čime na određeni način nasilnici uz zeleno svjetlo državne politike pribjegavaju nasilju i prolaze nekažnjeno, stoji u reagiranju Hrvatskih laburista. 

Ovi nemili događaji samo su posljednji u nizu propusta ministra Orepića. Prisjetimo se nedavnog, od MUP-a odobrenog marša koji je desničarski A-HSP organizirao u centru Zagreba, nakon čega su se crnokošuljaši postrojili u na glavnom zagrebačkom trgu uz pozdrav: „Za dom spremni“. Bio je to marš koji je veleposlanstvo SAD-a smjesta osudilo, te su tek nakon toga stigle mlake reakcije Vlade i Pantovčaka. Ako već Vlada i predsjednica smatraju da nije vrijeme za najoštriju osudu ovakvih postpaka i strogo kažnjavanje počinitelja, na ministru Orepiću je da odluči: ili će čuvati red u državi i provoditi zakone i odredbe Ustava Republike Hrvatske ili neka odstupi!, navodi se u reagiranju kojeg potpisuju Hrvatski laburisti.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.