Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lista za Rijeku i Most traže javnu raspravu o riječkoj Odluci o grobljima

20.10.2017.

14:58

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ako ste grobno mjesto kupili do 1998. godine, istekom 30 godina grobnu ćete naknadu platiti još jednom. I to samo u Rijeci, u Lijepoj našoj - nigdje drugdje!! O ovoj posebnosti danas su svoje rekli Lista za Rijeku i Most.

Gradski vijećnici Liste za Rijeku i Mosta traže javnu raspravu i izmjenu Odluke o grobljima koja bi ovom dvostrukom nametu značila kraj, jer ovo sadašnje stanje nije dobro. Danko Švorinić ocijenio je da iz toga "...proizlazi da KD Kozala doživljava građane ovoga grada kao ovce za šišanje."

Josip Kukuljan pokrenuo je priču oko skupog Energa, ali otkrio i ovu o velikoj socijalnoj osjetljivosti grada i KD Kozala. Oni, naime, to što čine po Zakonu i ne moraju činiti, nitko drugi u Hrvatskoj to ne čini. "A kako se radi o iznosima od tri, najnovije informacije kažu i do 20 tisuća kuna, neki korisnici su morali zbog siromaštva odustati od naplate i ostali su nakon 30 godina bez svojih zakupljenih grobnih mjesta", ističe Kukuljan.

U pet godina dvostrukom naplatom uprihodilo se milijun i pol kuna, manirom dobrih gospodara. Međutim, nevolja sve više bode oči, a KD Kozala može skinuti namet bez problema. Petra Mandić ima još rješenja i poziva ih da optimizaciju poslovanja komunalnog društva ne nalaze u dodatnim nametima za građane, nego u reorganizaciji društva!

I opet, kao i kod Čistoće, sve je po zakonu iz čega se vidi da je Hrvatska zakonski najuređenija zemlja na kugli zemaljskoj. O dvostrukoj naplati jednokratne grobne naknade, koja je daleko od humanosti, ali ima notu njuha za biznis, Lista za Rijeku i Most ovako:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.