Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lista za Rijeku: "Nije sve u fotelji, ima nešto i u našim sugrađanima!"

29.11.2018.

17:53

Autor: Hina

Foto ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell

Foto ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Predsjednik Liste za Rijeku i gradski vijećnik Danko Švorinić reagirao je na izjave vijećnika HDZ-a, Akcije mladih i Mosta koji su uoči sjednice Gradskog vijeća optužili Listu da surađuje s SDP-om. Stranka nije dio ničije većine, ali nije ni oporba, ustvrdio je Švorinić.

U priopćenju za javnost Danko Švorinić je ocijenio da trenutačno u vijeću nema opcije koja može računati na većinu i podsjetio kako Gradsko vijeće od prvoga dana nakon osnivanja funkcionira bez jasne podjele na većinu i manjinu.

Vijećnici HDZ-a, Mosta nezavisnih lista i Akcije mladih nisu željeli sudjelovati na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, a u izjavama prije sjednice tvrdili su kako je u vijeću na djelu politička trgovina, da SDP "kupuje vijećnike" stvarajući novu većinu te da HNS i Lista za Rijeku sada surađuju s SDP-om, iako su prije izbora bili protiv te političke stranke. 

Ističe i to da Lista za Rijeku ne sudjeluje u izvršnoj vlasti te da o prijedlozima odlučuje od točke do točke, ovisno o procjeni jesu li u interesu građana. "O našim odlukama i dalje će odlučivati isključivo naša stranačka tijela. Ne pada nam na pamet popuštati pritiscima drugih političkih opcija, bez obzira na to s koje strane dolazili", ističe Švorinić.

"U Gradskom vijeću se nastavljamo boriti za vrijednosti i projekte za koje smo dobili mandat na izborima: jačanje poduzetničke klime u gradu, jačanje obrazovanja uz poticanje izvrsnosti, promociju riječkog identiteta i zaštitu manjina. Za to se borimo od početka mandata nizom konkretnih prijedloga i inicijativa. Dokazali smo da nas fotelje ne zanimaju, ali nas zanima Gradsko vijeće koje preuzima maksimalnu odgovornost u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi", ističe Švorinić.

"Nažalost, moramo konstatirati da smo na tom putu izgubili podršku dijela kolega koji su jedini smisao svog djelovanja u Gradskom vijeću vidjeli u fotelji predsjednika Gradskog vijeća, a koju su nakon godinu dana izgubili - ne našom krivnjom i ne našim glasovima. Drage kolege, nije sve u fotelji predsjednika Gradskog vijeća, ima nešto i u našim sugrađanima, a oni su nas izabrali da ih zastupamo u njihovom predstavničkom tijelu. Poštujemo vašu odluku da ne sudjelujete u radu Gradskog vijeća, poštujte i vi našu prema kojoj sudjelujemo", istaknuo je predsjednik Liste za Rijeku. Reakciju donosimo u cjelosti:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.