Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:57 / 18.06.2020.

Autor: Ivan Ribarić

Lista za Rijeku: Škorine izjave bliske šerijatskom pravu

Foto: Lista za Rijeku (Facebook)

Foto: Lista za Rijeku (Facebook)

Foto: - / -

U Listi za Rijeku smo zgroženi anticivilizacijskim izjavama Miroslava Škore i Nine Raspudića koji su u svojim izjavama otišli toliko daleko da su osim zagovaranja zakonske zabrane pobačaja javno deklarirali i stav da žena o tome sama ne smije donijeti odluku čak niti ako je žrtva silovanja.

Priopćenje Liste za Rijeku o izjavama Miroslava Škore prenosimo u cjelosti:

U Listi za Rijeku smo zgroženi anticivilizacijskim izjavama Miroslava Škore i Nine Raspudića koji su u svojim izjavama otišli toliko daleko da su osim zagovaranja zakonske zabrane pobačaja javno deklarirali i stav da žena o tome sama ne smije donijeti odluku čak niti ako je žrtva silovanja. Radi se o do sada nezabilježenom bešćutnom iživljavanju nad osobnim traumama i njihovom iskorištavanju u političke svrhe.

Srednjovjekovna izjava provincijskog tamburaša Miroslava Škore, prema kojoj bi se žene u slučaju silovanja “trebale dogovoriti s obitelji što će učiniti”, opasno je baratanje tematikom koju Škoro očito niti razumije niti se trudi razumjeti. Radi se o stavu gotovo identičnom šerijatskom zakonu u nekim zemljama, a koji svodi ženu na predmet. 

Ponovimo gradivo, žene su punopravne članice društva koje mogu samostalno odlučiti o svojem tijelu. Psihološko savjetovanje za silovane žene ne obavljaju vračare ili plemenske poglavice nego stručni ljudi, a odluka o abortusu, koju nije lako donijeti nijednoj ženi, odluka je isključivo žene i nikoga više. Potvrdio je to i Ustavni sud koji je u veljači 2017. jasno i nedvosmisleno odbacivši zahtjev da se pravo na pobačaj proglasi neustavnim.

I za kraj, kada bi se Miroslav Škoro istinski borio za očuvanje ljudskih života od začeća do smrti, teško da bi za vrijeme predsjedničke kampanje javno zagovarao pomilovanje ratnog zločinca Tomislava Merčepa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.