Hrvatski radio

Radio Rijeka

[LIVE] Stožer: petero novooboljelih, ukupno 2101; preminula još jedna osoba

04.05.2020.

14:05

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Ministar zdravstva Vili Beroš (Foto: Pixsell)

Ministar zdravstva Vili Beroš (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Sedamdesetog dana od pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj, na kovid 19 pozitivno je još pet osoba, što je ukupno 2101 do sada zaraženih. Umrla je još jedna osoba, i to je 80. žrtva pandemije u našoj zemlji, izvijestio je ministar Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Preminula je pacijentica u KBC-u Split rođena 1960. godine koja je bila kronično bolesna. Od petero novooboljelih su troje u Osječko-baranjskoj županiji te po jedna u Splitsko-dalmatinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ukupno je dosad provedeno 39.040 testiranja, od čega u protekla 24 sata 956, dok je postotak pozitivnih 5,38 posto.

Hospitalizirano je 228 pacijenata, tri manje nego jučer, a na respiratoru je 15 bolesnika. Oporavljene su ukupno 1522 osobe, što je 33 više nego jučer. U bolnicama je dosad izliječeno 594 pacijenata, a na kućnom liječenju 928.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović najavio je četiri odluke o epidemiološkim mjerama pri sklapanju braka i životnog partnerstva, pogreba, korištenju dječjih i sportskih igrališta te zadržavanju na javnim mjestima.

"Na pogrebima će moći biti šira obitelj, bez ograničenja broja, ali uz pridržavanje epidemioloških uputa. Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga", rekao je Božinović. Dodao je da se krug osoba koje mogu biti na vjenčanjima širi s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, dok svadbene svečanosti i dalje ostaju zabranjene.

Dodao je da će Stožer tijekom dana donijeti odluku o načinu bavljenja sportom i korištenju sportskih i dječjih igrališta. ''Sve će biti jasno iz uputa koje ćemo objaviti u poslijepodne. Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima, ona se neće produljiti'', poručio je Božinović.

Konferenciju Nacionalnog stožera Civilne zaštite prenosimo uživo u našem programu i ovdje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.