Hrvatski radio

Radio Rijeka

[LIVE] Stožer: sedmero novooboljelih, ukupno 2119; umrle još dvije osobe

06.05.2020.

14:03

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata od kovida oboljelo još sedmero osoba, a dvije su preminule, obje u Općoj bolnici Koprivnica, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Preminuli su muškarci rođeni 1924. i 1932. godine, koji su bili kronični bolesnici, rekao je Beroš. Ukupno je u Hrvatskoj do sada oboljelo 2119 osoba, a preminulo ih je 85. 

Troje novooboljelih je iz Dubrovačko-neretvanske županije, u Zagrebu ih je dvoje, a u Koprivničko-križevačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji po jedan.

Do sada su ukupno testirane 41.053 osobe, od toga u zadnja 24 sata njih 1080. Na bolničkom liječenju je 206 osoba, od kojih je na respiratoru 14 bolesnika. Ukupan je ozdravila 1141 osoba. 

Ministar je dodao je kako se u zdravstvenim ustanovama trenutno ne održavaju tečajevi za trudnice, pa je Hrvatska komora primalja pripremila online tečajeve na YouTubeu. Također je izvijestio da je Ministarstvo zdravstva danas zdravstvenim ustanovama uputilo dopis sa suglasnošću o reaktivaciji medicinski potpomognute oplodnje.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut najavio je da će sljedećeg tjedna vjerojatno biti donijeta odluka o tome hoće li sustav e-propusnica ostati kao i sada, možda se proširiti na određena područja ili potpuno ukinuti.

"Nešto više od dva milijuna e-propusnica je izdano u sve ovo vrijeme, a trenutno je važećih njih 29 tisuća. Svakodnevno o tome raspravljamo i analiziramo situaciju", rekao je Trut. Istaknuo je kako su e-propusnice obavile svoju zadaću, odnosno smanjiti kretanje između pojedinih zajednica.

Konferenciju za medije prenosili smo uživo u našem programu i ovdje - pogledajte snimku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.